Güncel

Fed’in faiz indirimi Borsa İstanbul'u nasıl etkileyecek? Uzmanlardan kritik değerlendirmeler

Eylül ayı, dünya genelinde önemli ekonomik kararların alındığı bir dönem olarak öne çıkıyor. ABD Merkez Bankası (Fed), 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleştireceği toplantıda faiz indirim döngüsüne başlaması beklenirken, bu kararın Türkiye ekonomisi ve Borsa İstanbul üzerindeki olası etkileri merak konusu oldu. İşte uzmanlardan gelen değerlendirmeler ve beklentiler.

Abone Ol

Borsa İstanbul’da dalgalı seyir devam ediyor

Borsa İstanbul, Temmuz ayında 11.252 puan ile tarihi zirvesini görmesinin ardından küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalarla birlikte düşüş trendine girmişti. 5 Ağustos’ta küresel piyasalarda görülen düşüş dalgası, Borsa İstanbul’un kayıplarını derinleştirirken, ağustos ayında borsa yaklaşık %7,5 değer kaybetti. Bu gelişmeler, Borsa İstanbul'un son sekiz ayın üçüncüsünde yatırımcısına kaybettirdiği bir süreç olarak kayıtlara geçti. Eylül ayı ise kritik ekonomik kararların açıklanacağı bir dönem olarak dikkat çekiyor.

Fed'in faiz indirimi beklentileri kuvvetlendi

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı açıklamalar, Fed’in faiz indirim döngüsüne başlayacağına dair beklentileri artırdı. Powell, faiz indirimlerinin zamanının geldiğini belirtirken, 17-18 Eylül’de yapılacak toplantıda 25 baz puanlık bir indirimin olasılığının yüksek olduğu ifade edildi. Bununla birlikte, 50 baz puanlık bir indirimin de masada olduğu ve faiz indiriminin büyüklüğünü Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verilerinin belirleyeceği açıklandı.

Gelişmekte olan piyasalarda sermaye akışı bekleniyor

Fed’in faiz indirim döngüsüne başlaması, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını artırabilir. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Fed’in faiz indirimi sonrası gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının artacağını ve TL cinsi varlıklara talebin yükselebileceğini ifade etti. Ancak, Demiralp bu olumlu etkinin sürdürülebilir olması için Türkiye’nin ekonomik politikalarının tutarlılığına dikkat çekerek, bu konuda hassas bir dönemece girildiğini belirtti.

Ekonomik sürdürülebilirlik ve güven kritik önemde

Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu, Fed’in faiz indirim sürecinin gelişmekte olan ülkelere sermaye girişini teşvik edebileceğini belirtti. Ancak, bu girişlerin gerçekleşmesi için ekonomik programların başarısının ve enflasyonla mücadelede ikna edici sonuçların görülmesi gerektiğini ifade etti. Turşucu, mevcut durumda Türkiye’nin bu faiz indirim döngüsünden sınırlı oranda faydalanabileceğini düşündüğünü belirtti.

Türkiye’ye sermaye akışı artabilir mi?

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, Fed’in faiz indirim kararı sonrası Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara sermaye akışının artabileceğini öngördü. Demirtaş, faiz düşüşünün Türkiye'ye sermaye akışını artırabileceğini ve bunun sonucunda TL’nin dolar karşısında değer kazanabileceğini, Borsa İstanbul’a olan ilginin artabileceğini belirtti. Ancak bu olumlu etkinin, Türkiye'nin ekonomik istikrarını sürdürmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Hisse senedi piyasalarında beklenen etki

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, Fed’in faiz indirimi sonrası hisse senedi piyasalarının olumlu etkilenebileceğini, ancak bu etkinin tam anlamıyla gerçekleşmesi için Türkiye’nin güçlü bir ekonomik hikâyeye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Yılmaz, borsanın daha yukarı çıkabilmesi için, özellikle ekonomi yönetimine yönelik spekülasyonların net bir şekilde ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.