İsrail'in Negev Çölü'ndeki Sde Teiman gözaltı merkezinde akılalmaz işkencelere maruz kalan Filistinli İbrahim Atıf Salim, yaşadığı dehşet verici olayları anlattı. "Ağır dayaklardan elektrik şoklarına, buzla dolu odalarda çıplak bırakılmaktan tükürülmeye kadar türlü işkencelere maruz kaldım," diyen Salim, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara saldırılarını başlattığı 27 Ekim 2023'ten bu yana yaşadıklarını paylaştı.

İsrail'in Sde Teiman gözaltı merkezi, özellikle Gazzelilerin tutulduğu bir işkence kampı olarak tanımlanıyor. Salim, burada 52 gün boyunca maruz kaldığı işkenceleri "fiziksel işkencenin tüm sınırları aşan" bir dönem olarak nitelendirdi.

Aralık 2023'te Gazze Şeridi'ndeki Kemal Advan Hastanesi'nden alıkonulan Salim, İsrail bombardımanı sonucu yaralanan çocuklarına refakat ederken gözaltına alınmıştı. Gözleri kapalı, kelepçeli ve dikenli tellerle dolu bir kafesin arkasında çekilen görüntüsü sosyal medyada sıkça paylaşılarak ailesi için bir umut kaynağı olmuştu.

MEB  Tarafından Ünlü Oyuncuların Rol Aldığı "Velivizyon" Platformu Tanıtıldı MEB Tarafından Ünlü Oyuncuların Rol Aldığı "Velivizyon" Platformu Tanıtıldı

Gazze Şeridi'nin güneyinde serbest bırakılan Salim, İsrail gözaltı merkezlerindeki odalardan birinde Gazzeli bir doktorun vefat ettiğini ve bu olayın kendisini psikolojik olarak etkilediğini belirtti. "Ölüm haberini duyduğumda bağırdım. Bu itiraz olarak kabul edildi ve üç gün boyunca dövüldüm," diyen Salim, su içmek veya tuvalete gitmek istediklerinde üzerlerine tükürüldüğünü ifade etti.

Salim, Sde Teiman'da kaldığı süre boyunca 12 kez dövüldüğünü, çeşitli işkencelere maruz kaldığını, İsrail'deki diğer hapishanelere nakledilerek kapalı odalarda çıplak halde düşük ısıya maruz bırakıldığını anlattı. Vücuduna elektrik şoku uygulandığını, tünellere girmeyi reddettiği için şiddetli şekilde darbedildiğini belirten Salim, göğsünde kırıklar ve dişlerinde hasar oluştuğunu söyledi.

Salim, serbest bırakılmadan önce El-Ayn bölgesinde darbedildiğini ve üzerlerine ateş açıldığını aktardı. İsrail hapishanelerindeki esirlerin sürekli işkenceye maruz kaldığını, yetersiz yiyecek, su ve hijyen koşulları nedeniyle çeşitli cilt hastalıkları yaşadıklarını belirtti. Yaşadığı işkenceler sonucu ameliyat edilen Salim, şimdi Han Yunus'taki Mevasi bölgesinde akrabalarının yanında, temel yaşam gereksinimlerinden yoksun bir şekilde çadırda yaşam mücadelesi veriyor.

Sde Teiman gözaltı merkezi, sık sık işkencelerle gündeme geliyor. New York Times'ın geçen ay yayımladığı bir haberde, Gazzelilerin burada 18 saate kadar elleri kelepçeli şekilde tutulduğu, işkenceye maruz kaldıkları belirtilmişti. Ayrıca, İsrail askerlerinin bir Filistinliye cinsel işkence yaptığı anların güvenlik kamerası görüntüleri de İsrail televizyonunda yayımlanmıştı.