Fitch Ratings'in kıdemli yöneticisi ve Türkiye analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'deki para politikasının tersine dönme ve erken gevşeme riskleri taşıdığını belirtti. Morales, "Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine 2025'in ilk çeyreğine kadar başlamasını beklemiyoruz, bu sürece kadar sıkı parasal koşulların devam edeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Morales'in açıklamalarında öne çıkan başlıklar şunlar oldu:

Türkiye'nin dış kırılganlıklarının azalması ve yüksek finansman ihtiyaçlarının gerilemesi sonrası kredi notunda iyileştirme yaptık.

Yüksek enflasyon ve makroekonomik kırılganlıklar, politika için temel zorluklar olmaya devam ediyor. Politikanın yön değiştirme ve erken gevşeme riski hala mevcut.

"Sıkı parasal koşullar 2025'in ilk çeyreğine kadar sürecek"

Kamunun bütçe açığının GSYH'ya oranının 2024'te yüzde 5,1, 2025'te yüzde 3,1 ve 2026'da yüzde 2,6'ya gerilemesini bekliyoruz. Türkiye'nin borç bileşimi ve borç çevirme oranlarında iyileşme gözleniyor.

Bankalar, yurt içi borçlanma piyasasında ana aktör olmayı sürdürüyor.

"Katı enflasyon beklentileri risk taşıyor"

E-Sınav Dönemi Başlıyor! ÖSYM Yılda Birden Fazla Sınav Yapmayı Hedefliyor E-Sınav Dönemi Başlıyor! ÖSYM Yılda Birden Fazla Sınav Yapmayı Hedefliyor

Katı enflasyon beklentileri önemli bir risk oluşturuyor. Ancak enflasyonun zamanla Türkiye'ye benzer ülkelerin seviyelerine düşmesi bekleniyor.

Türkiye ekonomisi yılın ilk iki çeyreğinde yavaşladı, ancak net ihracat büyümeye pozitif katkı sağladı. 2024, 2025 ve 2026 yılları için büyüme tahminlerimiz sırasıyla yüzde 3,5, yüzde 2,8 veyüzde 3,7 düzeyinde.