Güncel

Fitch'ten kritik değerlendirme: Yatırımcılar geri dönüyor

Fitch Ratings değerlendirmesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyonu düşürmek için politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesi sonrası yurt dışından gelen yatırımcıların geri dönmeye başladıklarını analiz etti.

Abone Ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin yabancı para cinsinden (YP) borçlanma aracı ihraçlarının yatırımcı duyarlılığının artmasıyla canlandığını ve bu durumun yakın vadeli refinansman tehlikeleri azaldığının bir işareti olduğunu belirtti. Fitch Ratings'in bu yılın ilk çeyreğine yönelik Türkiye Borçlanma Aracı Sermaye Piyasaları Gösterge Tablosu verisinde, önümüzdeki 12-24 ayda Türkiye'nin borçlanma aracı sermaye piyasası (DCM) ihraçlarının yoğunluklu olarak ülke finansmanı, fon çeşitlendirme amaçları ve İslami finansın iyileştirilmesi adımıyla devam edileceği vurguladı.

"YAKIN VADELİ REFİNANSMAN RİSKLERİ AZALDI"

Artan maliyetler değerlendirildiğinde DCM ihraçlarının yoğunluklu olarak fırsatçı olmasının öngörüldüğü, orta vadede DCM'nin 450 milyar doları geçmesi ve sukuk ihraçlarının payının yüzde 20'yi aşacağı bekLentiler arasında yer aldı.

Söz konusu verilerde, "Yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraçlarında son dönemde görülen canlanma, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinden bu yana yatırımcı duyarlılığının artmasıyla yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığının bir işaretidir." ifadelerine yer verildi.

"STRATEJİK HAMLELERİ YANSITIYOR"

Değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyonu en aza indirmek için politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesi sonrası yurt dışı yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığı da vurgulandı. Güçlü gelir tabanı, kontrol edilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşullarıyla genel devlet borcunun düşük olduğu belirtilen değerlendirmede, Türkiye'nin 2023'te dış piyasalarda 10 milyar dolar tahvil ihraç ettiği ve mevcut finansman planında bu yıl için de benzer bir tutarın olacağına da dikkat çekildi.

Değerlendirme raporunda, "Derecelendirilen bankaların ve şirketlerin geçen yılın ikinci yarısından bu yana yabancı para cinsinden borç ihraçları piyasalarına geri döndüğüne dair işaretler, erişimin iyileştiğini ve uzun süren çok sınırlı ihraç döneminin ardından hala yüksek olsa da daha kabul edilebilir fiyatlara kilitlenerek varlıklarını sürdürmek için yaptıkları stratejik hamleleri yansıtıyor." yorumlarında bulunuldu.