Güncel

Garajlardaki Arabalar Pazarlara Düştü! İkinci Elde Panik Satışları Başladı

Son üç senedir yaşanan çip krizi ve yeterli üretimin olmamasıyla birlikte, Türkiye'de araba fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Garajlardaki Arabalar Pazarlara Düştü! İkinci Elde Panik Satışları Başladı...

Abone Ol

Son üç senedir yaşanan çip krizi ve yeterli üretimin olmamasıyla birlikte, Türkiye'de araba fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Talepteki artış ve yatırım amaçlı alımlar fiyatları tırmandırdı.

Bu durum karşısında vatandaşlar, yatırım fırsatlarını değerlendirmek için araba alımına yönelmişlerdir. Ancak, yüksek fiyatlar nedeniyle araç alımı da zorlaşmış, hatta bazı bayilerde araba bulmak imkansız hale gelmiştir. Bazı vatandaşlara, araç teslim süresinin 6 ay sonraya kadar uzatılacağı bildirilmiştir.

Vatandaşların isyanı karşısında hükümet, araba piyasasında düzenlemeler yapmaya başlamıştır. İlk olarak, sıfır ve ikinci el araba satışlarında 6 ay ve 6000 kilometre sınırı getirilmiştir. Ayrıca, ikinci el araba ilanlarının sıfır modelden daha pahalı olmasını yasaklayan düzenlemeyle uymayanlara 300 bin lira ceza kesilmeye başlanmıştır. Ayrıca, noterlerde satıcının yılda sadece 3 araba satabileceği belirtilmiştir.

Bu adımlar sonrasında vatandaşlar araç ilanlarını kaldırmış ve daha poşeti çıkmamış araçlarıyla otomobil pazarlarına akın ettiler. Fiyatların düşmesi umuduyla hareket eden satıcılar, araçlarını elden çıkarmak için büyük çaba sarf etmektedir.

"FİYATLAR ANCAK 2 ŞEKİLDE DÜŞER"

Öte yandan galerici Mustafa Öner ise enflasyon devam ettiği sürece fiyatlarda bir değişiklik olmayacağını ifade ederek, "Evet şuanda araç alım satımı neredeyse durmuş durumda. Vatandaş pazarlara sadece fiyat öğrenmek için geliyor. Araba fiyatlarının düşmesi için bana göre 2 etken öne çıkıyor. Hükümet ilk olarak enflasyon artışını ikinci olarak döviz kurlarındaki oynaklığı kontrol altına alması gerekiyor. Böylece şuan halihazırda cazibesini kaybeden yatırım amaçlı araba alımının önüne komple olarak geçebilir." şeklinde konuştu.


ÖNÜMÜZDEKİ 3 AY KRİTİK ÖNEME SAHİP

Hükümetin attığı adımları da değerlendiren Öner, "Hükümetin fiyatları düşürmeyi kafasına koyduğunu görebiliyoruz. Peş peşe atılan adımların etkileri piyasaya yansımaya başladı. Bunun en önemli belirtisi garajlardaki ve otoparklardaki poşeti çıkmamış arabaların artık araba pazarlarına getirilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu adımların etkilerini önümüzdeki aylarda eylül, ekim, kasım aylarında daha net görebileceğimizi söyleyebiliriz." dedi.