Güncel

Gecelik TL faizi son bir ayın zirvesine yükseldi

Dolar/TL kuru 34 seviyesinin üzerinde seyretmeye devam ederken, Türk Lirası’nda gecelik faiz oranları son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. TL'nin gecelik faiz oranı (TLREF), yüzde 52,99’a yükselerek son bir ayın zirvesini gördü. Küresel piyasalarda ise Dolar endeksi düşüşle 101,6 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Abone Ol

Dolar/TL yükseliş trendini sürdürüyor

Dolar/TL kuru, yükseliş trendini sürdürüyor. Dün günü 34,0042 seviyesinden tamamlayan Dolar/TL, bugün de sınırlı bir yükselişle 34,04 seviyelerinde işlem görüyor. Küresel piyasalarda Dolar endeksi ise gerileyerek 101,6 seviyesine kadar düştü. Analistler, bu durumu TL’deki faiz artışının yansıması olarak değerlendiriyor.

TL'deki olumlu beklentiler dikkat çekiyor

Reuters’e konuşan bir bankanın döviz işlemleri yetkilisi, Ağustos ayında TL'nin değer kaybetmesinin büyük ölçüde küresel fiyatlamalardan kaynaklandığını, ancak eylül ayında beklentilerin daha olumlu olduğunu belirtti. Yetkili, büyüme verilerinin açıklanmasının ardından TL'ye yönelik talebin arttığını ve TCMB'nin son zorunlu karşılık adımlarının gecelik faizlerin politika faizi altına düşmesine izin vermeyeceği izleniminin önemli olduğunu ifade etti.

Önemli gelişmeler: OVP ve Fitch kredi notu güncellemesi

Döviz piyasasında bu hafta açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) ve Fitch'in Türkiye kredi notu güncellemesi de yatırımcılar tarafından yakından izlenecek. OVP’nin 5 Eylül’de, Fitch'in kredi notu güncellemesinin ise 6 Eylül’de açıklanması bekleniyor. Bu gelişmeler, piyasaların yönünü belirlemede kritik bir rol oynayacak.

TLREF nedir?

Gecelik Türk Lirası Referans Faiz Oranı (TLREF), finansal türev ürünlerde, borçlanma araçlarında ve çeşitli finansal sözleşmelerde değişken faiz göstergesi, dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanılır. TL'nin kısa vadeli referans faiz oranı ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak oluşturulmuş olan bu gösterge, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. ve Borsa İstanbul A.Ş. temsilcilerinden oluşan TLREF Komitesi tarafından belirleniyor.