Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresinin, enflasyon düzeltmesi nedeniyle 27 Ağustos 2024 Salı gününe kadar uzatıldığını açıkladı.

GİB’in web sitesinde yer alan duyuruda, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, 2004 hesap dönemine ait bilançolarının enflasyon düzeltmesine tabi olduğunu hatırlatıldı. Ancak, 2021 hesap dönemi sonuna kadar enflasyon düzeltmesi yapılmadığı belirtildi. 20 Ocak 2022 tarihli 7352 sayılı Kanun ile, enflasyon düzeltmesinin 2023 hesap dönemi sonuna kadar ertelendiği vurgulandı.

Mahmud Abbas: Topraklarımızdan ayrılmayacağız Mahmud Abbas: Topraklarımızdan ayrılmayacağız

Açıklamada, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının talepleri doğrultusunda enflasyon düzeltmesiyle ilgili çalışmalar yapıldığı ve bu konudaki tebliğ ve sirkülerlerin hazırlandığı ifade edildi. Ayrıca, TÜRMOB tarafından hazırlanan yazılım programının ve eğitimlerin mükelleflerin hizmetine sunulduğu belirtildi. 2023 hesap dönemi itibarıyla bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflerin mali tablolarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulduğu ve bu düzeltme sonucu oluşan kar/zararların dönem kazancında dikkate alınmadığı aktarıldı.

2024 hesap döneminin birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmamasının uygun görüldüğü, ancak izleyen geçici vergi dönemlerinde düzeltilmiş bilanço eklenmesi gerektiği ifade edildi. Son olarak, 2024 yılı ikinci geçici vergi dönemine ait beyannamelerin verilme süresinin 27 Ağustos 2024'e kadar uzatıldığı, 19 Ağustos 2024'e kadar verilmesi gereken beyannamelerle tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin de aynı tarihe kadar uzatıldığı duyuruldu.