Koordineli çalışma ile çözüm

İsveç'te, sokakta sahipsiz bir hayvan görüldüğünde, polis bu hayvanı 24 saat hizmet veren en yakın barınağa götürüyor. Barınağa getirilen hayvanlar, burada sağlık kontrolünden geçiriliyor. Yerel yönetimler, polis ve barınakların koordineli çalışması sayesinde, sokaklarda sahipsiz hayvan kalmıyor.

Elektronik çip zorunluluğu

2001 yılından bu yana İsveç'te tüm köpekler elektronik çiple kayıt altına alınıyor. Bu sayede, sokağa terk edilen köpeklerin sahipleri kısa sürede bulunabiliyor. Bu uygulama, sahipsiz köpeklerin sayısının azalmasında önemli bir rol oynuyor.

Barınaklarda tutulan köpekler

İsveç'te yaklaşık 1 milyon köpek bulunuyor ve bunlardan 200 bine yakını derneklerin yönettiği barınaklarda tutuluyor. Köpeklerin barınaklarda tutulması, rehabilite edilmesi ve yeniden sahiplendirilmesi süreci titizlikle yürütülüyor.

Uyutulma ve sahiplendirme yasası

2007 yılında çıkarılan bir yasa ile hastalık veya yaşlılığa bağlı acı çeken ya da insanlara zarar veren köpekler, belediyelerin izniyle uyutulabiliyor. Ancak, temel amaç köpeklerin rehabilite edilip yeniden sahiplendirilmesi.

Rehabilitasyon ve yeniden sahiplendirme süreci

Konut Piyasasında Grafik Tersine Döndü: Faizlerde Düşüş Olacak Konut Piyasasında Grafik Tersine Döndü: Faizlerde Düşüş Olacak

İsveç Köpek Koruma Derneği yöneticilerinden Johnny F. Kroneld, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin kuruluşundan bu yana sahipsiz köpek sayısında büyük bir düşüş yaşandığını belirtti. Kroneld, "Farklı köpek barınaklarına ve sokak köpeklerini rehabilite etmek için çalışan kuruluşlara sahibiz. Bu sayede köpekler rehabilite edilip yeniden sahiplendiriliyor" dedi.

Artan ihtiyaç ve bilgilendirme

Geçen yıl derneğe 831 köpeğin getirildiğini belirten Kroneld, bu yıl ise %30 artış olduğunu söyledi. Rehabilite edilen köpekler, sahiplenen kişilere köpeğin özellikleri ve bakımı hakkında detaylı bilgi verilerek sahiplendiriliyor. Kroneld, "Sahiplenecek kişilerin köpeğe yeterince zaman ayırabilecek ve maddi olarak destekleyebilecek durumda olmalarına dikkat ediyoruz" diye ekledi.