Güncel

'Giresun Sendromu' Tıp Dünyasında Yankı Uyandırdı! Böyle Bir Şey İlk Kez Yaşandı

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, tüm organların ters yerleşimi sonucu ortaya çıkan ve "Giresun Sendromu" adı verilen siroz vakası, tıp literatürüne girdi

Abone Ol

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, tüm organların yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkan bir siroz vakası, "Giresun Sendromu" adıyla tıp literatürüne girdi.

Doktorlar, organların ters yerleşiminin yol açtığı siroz hastalığını "Giresun Sendromu" olarak tanımlamışlardır. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, bu hastalığın daha önce dünya genelinde tanımlanmadığını belirterek, "Dünyada ilk kez tüm organları ayna görüntüsünde ters duran bir hastada, kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu durumu ulusal ve uluslararası kongrelerde hakem onayı ile tıp literatürüne kazandırdık ve Giresun Sendromu adını verdik," dedi.

Prof. Dr. Dülger, organların ters yerleşiminin nadir görüldüğünü ancak bu vaka özelinde tüm organların yer değiştirdiğini vurguladı. Bu durumun sonucunda siroz geliştiğini belirtti. Dülger, "Bu hastalar normal aktivitelerini gerçekleştiremiyor, yürüyemiyor ve yaşam süreleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar nedeniyle hayati tehlikeler söz konusu olabilir," dedi.

Sirozun başlangıcından itibaren hastaların 10 ila 12 yıl içinde karaciğer nakline ihtiyaç duyabileceklerini ifade eden Dülger, "Eğer uygun şekilde tedavi edilmezlerse, hayati risk taşıyan bir grup hastalıkla karşı karşıya kalırlar. Uzun yıllar farkında olmadan yaşarlar ama sonunda sağlık sorunları ortaya çıkar," şeklinde konuştu.

Tıp literatürüne giren ve tedavi süreci devam eden hastaya hem kalp hem de karaciğerle ilgili gerekli müdahalelerin yapıldığını bildiren Dülger, hastanın genel durumunun iyi olduğunu aktardı. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimliğini yürüten Doç. Dr. Fazlı Kulaklı, "Bir sendrom tanımlamak kolay değil, ama Giresun'dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz," dedi.

Dr. Kulaklı, Giresun Sendromu sayesinde kentin adının tüm dünyaya duyurulup tıp literatüründe önemli bir yer edineceğini vurguladı. Giresun Sendromu'ndaki en önemli belirtilerin arasında nefes darlığı, karında sıvı toplanması ve halsizlik gibi şikayetlerin yer aldığını ifade etti.