Güncel

Hakan Fidan'dan Korkutan Açıklama: 3. Dünya Savaşı Riski Var

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında Orta Doğu'da yaşanan gerilimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, "3. Dünya Savaşı riski var. Dünya, 3. Dünya Savaşı riskini ciddiye almalı. Biz bunu ciddiye alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Abone Ol

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında Orta Doğu'da yaşanan gerilimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, "3. Dünya Savaşı riski var. Dünya, 3. Dünya Savaşı riskini ciddiye almalı. Biz bunu ciddiye alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Operasyon Merkezi

Bakan Fidan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) operasyon merkezi haline geldiğini belirterek, "7 Ekim'den sonra, İsrail'in başlattığı ilk operasyonlardan sonra biz, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin özellikle Gazze'ye yönelik operasyonlarda belli ülkelerin kullandığı bir üs olmasını istihbari raporlarla hep görüyoruz." dedi.

Habertürk canlı yayınında dış politika gündemini değerlendiren Fidan, Avrupa'nın daha bağımsız bir jeostratejik aktör haline gelmesi için Türkiye ile işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı. Avrupa siyasetinde iktidarda kalma amacının jeostratejik konuların öncelik olmamasına yol açtığını söyleyerek, bu durumun halk üzerindeki temel sonuçlarına işaret etti.

Gazze'deki Durum ve İsrail'in Politikaları

Fidan, Gazze'deki "katliam ve soykırımın" insanlığı ikiye böldüğünü belirtti. "Netanyahu hükümeti liderliğindeki İsrail sisteminin Hamas'ı bahane ederek Filistin direniş hareketini tamamıyla yok etmek ve yıllardır devam ettirdiği işgali meşrulaştırmak ve kurumsallaştırmak üzere kurduğu politika var." dedi.

Avrupalı devletler ile ABD'nin, İsrail'in bu politikasını durdurmadığını ve aksine desteklediğini dile getiren Fidan, "Şimdi dünyanın geldiği noktada özellikle iki devletli çözüm, savaşın durması, insani yardımlar meselesi fevkalade önemli bir noktaya geldi." şeklinde konuştu.

Savaşın Yayılma Tehlikesi

İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla savaşın yayılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduklarına dikkat çeken Fidan, İsrail'in soykırımı sürdürdüğü sürece bu riskin devam edeceğini vurguladı. Lübnan'ın gündeme gelmesinin yayılma riskinin habercisi olduğunu, Husilerin devreye girmesiyle Kızıldeniz'de de bir yayılmanın söz konusu olduğunu belirtti.

Fidan, GKRY'nin Gazze'ye yönelik operasyonların parçası olmasına ilişkin uyarılarda bulundu: "Buranın operasyon merkezi haline dönmüş olması... 7 Ekim'den sonra, İsrail'in başlattığı ilk operasyonlardan sonra biz, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin özellikle Gazze'ye yönelik operasyonlarda belli ülkelerin kullandığı bir üs olmasını istihbari raporlarla hep görüyoruz."

Yapay Zekanın Gelişimi ve Etkileri

Fidan, yapay zekanın beklenmedik ve hızlı gelişiminin teknolojik üstünlük sağlama yarışını tetiklediğine dikkat çekerek, "Yapay zekayı hayata geçirmenin yolunun yüksek kapasiteli işlemcileri geliştirmek olduğunu, kuantum bilgisayarların hayata geçmesi durumunda önemli değişimler yaşanabileceğini" anlattı.

Terörle Mücadele ve MİT Reformları

Fidan, "ByLock"un deşifre edilmesinin FETÖ'yle mücadelede dönüm noktası olduğunu vurguladı. Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) ve Dışişleri Bakanlığı'nın reformlarla güçlendirildiğini belirtti. Türkiye içinde neşet eden hiçbir tehdidin ayakta kalamayacağını, dışarıdan destek bulduğunda varlığını sürdürebildiğini söyledi.

İstihbarat Diplomasisi ve Küresel Güvenlik

İstihbarat diplomasisi kapsamında Türkiye'nin Ukrayna konusunda Rusya ile ABD istihbaratları arasında yaptığı arabuluculuğa değinen Fidan, Türkiye'nin güvenilir bir ortak olarak tercih edildiğini söyledi. İç ve dış istihbaratın ayrılmasının Türkiye'ye uygun olup olmadığına dair görüşlerini paylaşan Fidan, içeride emniyet ve jandarmanın işbirliği yürüttüğünü belirtti.