Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ve Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Fidan, İsrail’in Lübnan'daki Hizbullah’a yönelik saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulundu. İsrail'in Hizbullah'ın çağrı cihazları ve telsizlerine yönelik operasyonlarının 32 kişinin ölümüne yol açtığını belirtti. Bu tür operasyonların, Hizbullah'ın alımlarını önceden öğrenip paravan şirketlerle müdahil olduklarını ifade etti. Fidan, bu olayların büyük çapta ve etkileyici bir operasyon olduğunu vurguladı.

Saldırıların ardından Lübnan Başbakanı Necib Mikati'yi aradığını belirten Fidan, Türkiye'nin tıbbi destek sağlama konusunda hazır olduğunu ifade etti. Bölgedeki tırmanışın endişe verici olduğunu ve İran ile Hizbullah'ın karşılık vermeme ihtimalinin kalmadığını belirtti. Fidan, İsrail'in "fanatik hükümetinin" Gazze'de başlattığı stratejiyi şimdi Lübnan'da uyguladığını ve Amerika'nın desteğiyle bu sürecin yürütüldüğünü söyledi.

Fidan, Türkiye'nin siber güvenlik durumuna da değindi. Ülkede büyük bir farkındalık olduğunu, Ulaştırma Bakanlığı ve MİT'te kabiliyetli birimlerin bulunduğunu belirtti. Müstakil bir siber güvenlik çalışmasının hükümete önerildiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuda irade koyduğunu, en kısa zamanda hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Serhat Akın’a Yapılan Saldırıyla İlgili Gelişmeleri Duyurdu İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Serhat Akın’a Yapılan Saldırıyla İlgili Gelişmeleri Duyurdu

Fidan, Türkiye'nin Suriye ile normalleşme sürecine de değindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğunu söylediğini hatırlattı. Suriye'deki çatışmaların dondurulmuş bir savaş hali yarattığını ve kalıcı çözüm adımlarının atılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye ile normalleşmeden önce yurtdışındaki Suriyeli mültecilerin durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Fidan, Türkiye'de 3 milyondan fazla Suriyelinin yaşadığını ve rejim kontrolü dışında 5 milyon Suriyelinin daha bulunduğunu belirtti. Eğer Türkiye burada bir sistem kurmasaydı, daha fazla Suriyelinin Türkiye'ye geleceğini söyledi.