Pilot subay alımına kimler başvurabilir?

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın pilot sınıfı subay alımına başvuru yapmak isteyen adayların belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. İşte başvuru için gerekli koşullar:

  • Yaş Şartı: Adayların, 01 Ocak 2024 itibarıyla 25 yaşını geçmemiş olmaları gerekiyor. (01 Ocak 1999 ve sonrasında doğmuş adaylar başvurabilir).
  • Eğitim Şartı: Adayların, Hava Kuvvetleri tarafından belirlenen 35 farklı mühendislik programından birinden mezun olmaları bekleniyor. Bu programlar arasında havacılık ve uzay mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği ve pilotaj gibi bölümler yer alıyor.
  • Not Ortalaması: Üniversite mezuniyet not ortalamasının en az 2.5/4 olması gerekiyor.
  • Yabancı Dil Şartı: Adayların, 2022, 2023 veya 2024 yıllarında yapılan YDS veya E-YDS sınavından en az 50 puan almış olmaları gerekiyor. Diğer yabancı dil sınavlarının eşdeğerlik tablolarına göre kabul edilen sonuçları da geçerli olacak.
  • Sağlık Durumu: Pilotluk için gerekli olan sağlık koşullarını sağlamak gerekiyor.

Başvuru süreci ve tarihleri

Başvurular, Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştiriliyor. Adayların başvuru sırasında gerekli belgeleri eksiksiz şekilde sisteme yüklemeleri şart. Erkek adaylar için 112, kadın adaylar için ise 8 kontenjan ayrılmış durumda.

İstanbul trafiğinde çakarlı araç kullanan yabancı uyruklu sürücü yakalandı İstanbul trafiğinde çakarlı araç kullanan yabancı uyruklu sürücü yakalandı

Pilot olma hayali kuranlar için bu alım, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde önemli bir kariyer fırsatı sunuyor. Son başvuru tarihine ilişkin ayrıntılar ve diğer bilgiler Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yer alıyor.

Hangi bölümlerden mezun olunmalı?

Pilot sınıfı subay alımına başvuracak adaylar için belirlenen kaynak okul programları şu şekildedir:

  1. Havacılık ve uzay mühendisliği
  2. Bilgisayar mühendisliği
  3. Elektrik-elektronik mühendisliği
  4. Mekatronik mühendisliği
  5. Pilotaj ve diğer mühendislik bölümleri (toplam 35 program)