Adalet Bakanlığı, çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurma süreçlerini icra dairelerinden alarak, adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine devretti. Bu sayede, velayet hakkı olmayan ebeveynler adliyelerdeki çocuk görüşme merkezlerinde çocuklarıyla görüşebiliyor. 

MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı

Çocuk görüşme merkezleri devrede

2022 yılında hayata geçirilen çocuk görüşme merkezleri, çocukların haklarının korunması ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla tasarlandı. Bu merkezler, çocukların ebeveynleriyle kaliteli zaman geçirebilmesine olanak tanıyan park, bahçe gibi sosyal, sportif ve kültürel alanların bulunduğu yerlerde kuruluyor. Şu anda Türkiye genelinde 806 çocuk görüşme merkezi bulunuyor ve bu merkezlerde çocuk teslimi ve kişisel ilişki işlemleri gerçekleştiriliyor.

Bakan Tunç: 'Çirkin görüntülere son verdik'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, icra yoluyla çocuk teslimine son veren uygulamanın, Türkiye genelinde yaygınlaştırıldığını vurguladı. Bakan Tunç, "Çocukların kolluk güçleriyle anne veya babadan koparıldığı çirkin görüntülere son verdik. Bakanlığımız, toplumsal bir acıya son veren bu uygulama ile ilgili özel rehber hazırlayarak, uygulayıcı tüm taraflara ulaştırdı" dedi.

Tunç, yeni sistemle birlikte çocuk teslimi ve kişisel ilişki işlemlerinin, uzmanlar eşliğinde ve çocukların psikolojik durumları göz önünde bulundurularak gerçekleştirildiğini belirtti. Psikologlar, sosyal çalışmacılar, pedagoglar ve rehber öğretmenlerin görev aldığı merkezlerde, çocuk teslim işlemleri titizlikle yapılıyor.

256 bin çocuk icra yerine görüşme merkezlerinde buluştu

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, bugüne kadar 2 bin 672 dosyada çocuk teslimi ve 26 bin 265 dosyada kişisel ilişki işlemleri olmak üzere toplamda 28 bin 937 dosyada 256 bin 57 çocuk teslimi ve kişisel ilişkiye ilişkin işlemler gerçekleştirildi. 

Çocukların hakları korunuyor

Adalet Bakanlığı, çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurma süreçlerinde çocukların haklarını ve psikolojik durumlarını gözeten bir yaklaşım benimseyerek, bu alandaki mağduriyetleri en aza indirmeyi hedefliyor. Çocuk görüşme merkezlerinde sağlanan bu yeni uygulama, hem çocukların hem de ebeveynlerin daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda bir araya gelmesine olanak tanıyacak.