Güncel

İki bakanlık harekete geçti: Fiyat ve etiket denetimleri sıkılaştırıldı

Kurban Bayramı yaklaşırken, Ticaret ve Tarım Bakanlığı harekete geçti. Denetimler kapsamında gıda işyerlerine etiket ve fiyat kontrolleri sağlanıyor. Tarım Bakanlığı ekipleri, hayvan pazarlarını da yakından mercek altına aldı. İşte detaylar..

Abone Ol

Kurban Bayramı yaklaşırken, bir yandan da bayram yoğunluğu yaşanıyor. Ticaret Bakanlığı tarafınca bayram öncesi temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde fiyat ve etiket denetimler gerçekleştiriliyor. Ticaret İl Müdürlükleri ekipleri 81 ilde saha çalışmalarını sürdürüyorlar. En başta temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik etiketlerin kontrol edildiği, ürünlerin etiket ile kasa fiyatı arasında fark oluğ olmadığı, etiketlerdeki ürün fiyatının son değişim tarihi ile önceki fiyatı göz önüne alınarak değerlendirme yapılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de kurban satış merkezinlerinde ve pazarlarında sıkı denetim gerçekleştiriyorlar. Hayvan pazarına getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvan Sağlığı Şubesi veteriner hekimleri tarafından kontrolleri sağlanıyor. Denetimlerde, satışa çıkan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sağlık koşullarının uygun olup olmadığı değerlendiriliyor. Küpeli hayvanlar konusunda satıcılara açıklamalar yapılıyor. Belediyelere ait kurbanlık hayvan satış merkezlerinde sivrisinek, karasinek ve kene gibi haşerelere yönelik ilaçlama düzenlemesi yapılıyor.

KURALLARI DİKKATE ALMAYANLARA CEZA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da Kurban Bayramı boyunca özellikle kurban satış ve kesim yerlerinde denetimlerini ve önlemlerini sıkılaştırdı. Umuma açık noktalarda kurban kesenlere ve çöplerini etrafa saçanlara 4 bin 810 liralık ceza kesilecek. Kurban kesim merkezlerinde açıklanan yasaklara aldırış etmeyen ve tedbir almadan kurban atıklarını etrafta bırakanlara tesislere ise toplu kesimler için 464 bin 585 lira ceza uygulanacak. Bu hareketlerin konutlarda yaşanması durumunda ise ceza tutarı 11 bin 540 lira olarak kesilecek. Kurban kesiminın ardından meydana gelen atıkların, sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu siyah polietilen torbalara, torba hacminin üçte ikisini geçmeyecek şekilde poşetlenmesi isteniyor. Torbalar, ağzı açılmayacak derece sıkıca bağğlanarak, Kurban Bayramı bpyunca düzenli hizmet sunacak belediye temizlik ekiplerine verilecek.

SON 22 YILDA KÜÇÜKBAŞ VE BÜYÜKBAŞ ARTTI

TBMM Genel Kurulu'nun önceki gün gerçekleştirilen toplantısında tarım politikaları ve vatandaşın kurban ihtiyaçları üzerinde duruldu. AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç, 2023 yılı Kurban Bayramı'nda 846 bin büyükbaş, 2 milyon 772 bin küçükbaş hayvan kesildiğini vurgulayarak, "Bu yıl 1 milyon 71 bin büyükbaş ve 3 milyon 300 bin küçükbaş kurbanlık hayvan mevcudu bulunuyor. Kurbanlık sayımızın geçtiğimiz yıllarla kıyasladığında yeterli olduğunu görmekteyiz" dedi. Kılıç, son 22 yılda büyükbaş sayısının yüzde 67, küçükbaş sayısının yüzde 64 arttığını söyleyerek, "Avrupa ülkeleri arasında toplam hayvan varlığı sayısında lider konumdayız. Kırmızı et, süt, kanatlı et, yumurta, bal üretimimizde ciddi anlamda artışlar meydana gelmiştir" mesajı verdi. 2024'te tarımda yapılacaklarını da anlatan Kılıç, şöyle dedi: "Yeni destekleme modeli, üretim planlaması, hastalıklarla aktif mücadele, yol kontrol noktaları, hastalıktan ari işletmelerin artırılması, ulusal ıslah eylem planıyla hayvandan maksimum verim hedeflenmektedir" ifadelerine yer verdi.