Güncel

İktisatçılardan Merkez Bankası'na Tepki! Asgari Ücret Artış Oranı Kaygı Verici

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın asgari ücrette yüzde 25'lik bir artışın enflasyonla uyumlu olacağına dair açıklamalarına, aralarında 120 iktisatçının bulunduğu uzmanlar ortak bir bildiriyle tepki gösterdi

Abone Ol

Merkez Bankası'nın asgari ücret artışına dair açıklamalarına yaklaşık 120 iktisatçı ortak bir bildiriyle tepki gösterdi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın Washington'da yatırımcılarla yaptığı toplantıda, asgari ücretteki yüzde 25'lik bir artışın 2025 enflasyon beklentileriyle uyumlu olabileceği yönündeki iddiaları eleştirildi.

İktisatçılar, bu artışın çalışanlar için kaygı verici olduğunu vurguladı. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin yanı sıra uluslararası kurumları temsil eden ekonomistler, ortak bildiriyle asgari ücret artışlarının enflasyon oranlarını göz önünde bulundurması ve gelir dağılımını da dikkate alan kapsamlı bir ekonomi politikası izlenmesi gerektiğini belirtti. Ekonomistlerin açıklamasında, mevcut para ve maliye politikalarının enflasyonla mücadele hedefleri doğrultusunda belirlendiği ifade edildi.

Bildiride, Temmuz 2024’te asgari ücret artışından kaçınılması gerektiği ve 2025 Ocak ayındaki artışın, beklenen enflasyon oranı olan yüzde 25 yerine, gerçekleşen enflasyon oranına göre belirlenmesinin endişe verici olduğu belirtildi.

Ayrıca, enflasyonla mücadelenin sosyal maliyetinin adil bir şekilde dağıtılması ve asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasının sosyal devlet anlayışının bir gereği olduğu ifade edildi. Ücret artışlarının, gerçekleşen enflasyon oranının altında kalmasının gelir dağılımını daha da bozacağına dikkat çekildi.