Güncel

İstanbul Havalimanı alarmda! Afrika’dan gelen uçuşlar M çiçeği virüsü riskiyle yakından takip ediliyor

Dünya genelinde M çiçeği virüsüne karşı önlemler artırılırken, İstanbul Havalimanı'nda özellikle virüsün sıkça görüldüğü Afrika'dan gelen uçuşlar yakından izlenmeye başlandı. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşları yakından takip ediyor.

Abone Ol

M çiçeği virüsü yayılıyor: Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti

M çiçeği virüsünün yayılma sıklığı artarken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu durumu uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti. Virüs, özellikle Afrika kıtasında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika gibi ülkelerde sıkça görülüyor. Bu ülkelerden Türkiye’ye gelen yolcular, İstanbul Havalimanı'nda yakın takip altında tutuluyor.

İstanbul Havalimanı'nda sıkı denetim: Şüpheli yolcular izole ediliyor

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, İstanbul Havalimanı'nda M çiçeği virüsüne karşı alınan önlemleri artırdı. Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, DSÖ'nün küresel acil durum ilanının ardından, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden gelen uçuşların sıkı bir şekilde izlendiğini belirtti. Kavak, hastalığın yoğun görüldüğü 11 Afrika ülkesinden gelen uçaklar için de aynı titizliğin uygulandığını açıkladı.

"Demokratik Kongo’dan gelen uçakların kapısına kadar gidip, yolculuk sırasında herhangi bir sağlık sorunu yaşayan, döküntülü veya ateşli bir yolcu olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bunun dışında diğer 11 ülkeden gelen uçuşları da online sistemlerle takip ediyoruz," dedi.

Teşhiste en kritik belirti: Döküntü

Dr. Kavak, teşhis sürecinde en önemli kriterin döküntü olduğunu ifade ederek, "Geçmiş seyahatleri sorguluyoruz. O bölgeden gelen bir yolcu olup olmadığını, ateş, enfeksiyon gibi bulguların varlığını inceliyoruz. Ayrıca, lenf bezlerinde şişlik bu hastalığın tipik belirtilerinden biridir. Şüpheli vakaları izole alanlarda bekletiyor, sağlık ekiplerimiz detaylı muayene yapıyor," dedi.

Hastaların durumu şüpheliyse hastaneye sevk ediliyor

Kavak, belirtileri taşıyan şüpheli vakaların, gerekli görüldüğü takdirde sağlık ekipleri tarafından önceden belirlenen hastanelere sevk edildiğini belirtti. İstanbul Havalimanı'nda çalışan personelin de konuya dair sıkça sorular yönelttiğini söyleyen Kavak, tüm havacılık paydaşlarıyla yapılan toplantılarda hastalıkla ilgili bilgilendirmelerin sürdüğünü aktardı.

Solunum yoluyla bulaşmıyor, yakın temas tehlikeli

Kavak, virüsün solunum yoluyla bulaşmadığını ve bu durumun salgın riskini azalttığını belirtti. "Virüs, yakın temasla bulaşıyor, bu nedenle lezyonları olan kişilere çıplak elle dokunulmaması önemlidir. İmmün sistemi zayıf olan bireyler daha büyük risk altında. Vakalar genellikle 2 ile 4 hafta içinde kendiliğinden iyileşiyor. Çiçek aşısı, yüzde 95 oranında koruyucu etkiye sahip," dedi.