Güncel

Kademeli emeklilik bekleyenler için hayal kırıklığı: Uzmanından net açıklama

Emeklilik konusunda yaşanan belirsizlikler devam ederken, kademeli emeklilik bekleyenlere kötü haber geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanı Noyan Doğan, bu konuda bir çalışmanın olmadığını ve yakın bir gelecekte de böyle bir düzenlemenin beklenmediğini belirtti.

Abone Ol

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayan birçok kişi, kademeli emeklilik düzenlemesinin ne zaman çıkacağını merak ediyor. Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, bir okurundan gelen soruya verdiği yanıtla bu konuda net bir açıklama yaptı.

Uzmandan gelen açıklamalar net

Bir okuru, Noyan Doğan’a şu soruyu yöneltti: "Kademeli emeklilik düzenlemesi konusunda her gün bir haber çıkıyor ve bazı tablolar yayınlanıyor. Yayınlanan tabloya baktım 45 yaşında, 6.550 prim gün ile emekli olabiliyorum. Sigorta girişim 2004. Benim prim günüm 6.980. Önümüzdeki günlerde kademeli emeklilik düzenlemesinin yapılacağı söyleniyor. Bu durumda emekli olabilir miyim?"

Noyan Doğan, bu soruya yanıtında kademeli emeklilikle ilgili beklentilere dair önemli bilgiler verdi. "Sosyal güvenlik mevzuatına göre 8.9.1999-30.4.2008 arası sigorta girişi olan erkek çalışanlar 7000 prim gün ve 60 yaşında, kadın çalışanlar ise 7000 prim gün ve 58 yaşında emekli olabiliyor. Sosyal medyada EYT düzenlemesinden yararlanamayan, 2000 ve sonrası sigorta girişi olanlar için erken emeklilik, kademeli emeklilik, kademeli yaş indirimi adı altında bazı söylentiler dolaşıyor, hatta bazı tablolar yayınlanıyor ancak kademeli emeklilik konusunda bir çalışma yok ve uzun bir süre de olacağa benzemiyor. En azından yakın bir tarih için kademeli emekliği beklemeyin diyebilirim," diyerek kademeli emeklilik beklentisi olanlara umut vermedi.

Kademeli emeklilik ne zaman gündeme gelecek?

Noyan Doğan’ın açıklamalarına göre, kademeli emeklilik düzenlemesi şu an için gündemde değil ve yakın gelecekte böyle bir düzenlemenin olması da beklenmiyor. Sosyal güvenlik mevzuatında belirtilen prim gün sayısı ve yaş kriterleri hala geçerliliğini koruyor. Özellikle 2000 sonrası sigorta girişi olanların, sosyal medyada dolaşan söylentilere itibar etmemesi gerektiği belirtiliyor.

Gelecekte ne değişecek?

Uzmanlar, sosyal güvenlik politikalarının zaman içerisinde değişebileceğini, ancak şu an için kademeli emeklilikle ilgili resmi bir çalışmanın olmadığını belirtiyor. Emeklilik bekleyenlerin, mevcut düzenlemeler doğrultusunda planlarını yapmaları ve sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere karşı dikkatli olmaları önem taşıyor.