Güncel

Kamuda tasarruf tedbirlerinin memur alımına etkisi nasıl olacak? Cevdet Yılmaz açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, tv100'de katıldığı programda Kamuda Tasarruf Paketi ve bu paketin memur alımına etkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, kamuya eleman alımının tamamen durdurulmayacağını, ancak ihtiyaç kadar istihdam yapılacağını belirterek mevcut kamu hizmetlerinin aksamadan devam edeceğini vurguladı.

Abone Ol

Kamuya personelalımı sürecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Başak Şengül, Kübra Par ve Duygu Gözde Arslan'ın sorularını yanıtladığı programda, Kamuda Tasarruf Paketi'nin detaylarına değindi. Yılmaz, kamuya eleman alınmayacağı yönündeki söylentilere karşı çıkarak, belirli bir sınır getirileceğini ve eksilen kadrolar kadar istihdam yapılacağını belirtti. Yılmaz, "Kamuda 5 milyonun üzerinde çalışan var. Personel harcamaları sürekli harcama gerektiren hususlar. Kamu hizmetlerini aksatmadan belirli bir dönem için böyle bir sınır getirdik" dedi.

Yerli araç kullanımı teşvik edilecek

Yılmaz, kamu araçlarında yerli üretimin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Zırhlı araç gibi özel durumlar dışında, yerli araç kullanımının esas kriter olduğunu belirtti. Makam araçlarının kanuni sınırlara çekileceğini ve eski araçların elden çıkarılarak yerli araçlarla yenileneceğini söyledi. "Kurumun araç havuzu olsun, ihtiyaç duyan oradan hizmet alsın" ifadelerini kullandı.

Kamu çalışanlarına toplu taşıma desteği

Kamu çalışanlarının ulaşım ihtiyaçlarına da değinen Yılmaz, devam eden servislerin süreleri dolana kadar devam edeceğini ve toplu taşıma konusunda kamu çalışanlarına destek sunulacağını ifade etti. Bu uygulamaların, kamu harcamalarında tasarrufu artırmayı hedeflediğini belirtti.

Çoklu maaş alan kamu görevlilerine sınır getiriliyor

Cevdet Yılmaz, birden fazla maaş alan kamu görevlileri hakkında da açıklamalarda bulundu. Yıllardır süregelen uygulamanın sadece bir yerden ücret alınmasına izin verdiğini belirten Yılmaz, bazı istisnalar dışında bu kuralın uygulanacağını ve adaletsizlik algısını ortadan kaldırmak için genel bir sınır koyma kararı aldıklarını açıkladı.

Yabancı yatırımlar ve ekonomik program

Yılmaz, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not güncellemelerine de değindi. "Algılara değil, verilere bakan insanlar programımızın başarılı olduğunu görüyor" dedi. Yabancı yatırımcıların ilgisinin arttığını ve bu eğilimin devam etmesini beklediklerini ifade etti. 50 milyar dolarlık yatırım taahhüdünün enerji alanında ağırlıklı olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin elverişli şartlarda başka finansal imkanlar bulduğu için bazı yabancı yatırımları tercih etmediğini söyledi.

IMF’nin Türkiye için öngördüğü programla ilgili yorumlara da yanıt veren Yılmaz, programın başarılı olduğunu görenlerin bu duruma gölge düşürmeye çalıştıklarını belirtti. "Algılara değil, verilere bakan insanlar bunu görüyorlar" dedi.