Güncel

Kamuya açık alanda alkol tüketimi resmen yasaklandı

Erzurum'da alınan yeni kararla, il sınırları içerisindeki kamuya açık alanlarda alkollü içki tüketimi yasaklandı. Vali Mustafa Çiftçi’nin imzasıyla yayımlanan kararda, kamuya açık alanlarda çevreyi rahatsız edecek şekilde alkol tüketen kişilere cezai yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Abone Ol

Çevreyi rahatsız edenlere cezai yaptırım uygulanacak

Erzurum Valiliği tarafından açıklanan karara göre, il sınırları içinde kamunun ortak kullanımına açık alanlarda alkollü içki tüketimi yasaklandı. Bu yasak kapsamında, çevreyi rahatsız edecek şekilde alkol tüketenler, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak. Yasak, Vali Mustafa Çiftçi’nin imzasıyla Erzurum Valiliği internet sitesinde duyuruldu.

Yasağın dayandığı kanunlar ve uygulanacak cezalar

Kararın, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'na dayanılarak alındığı belirtildi. Karar metninde, bu yasakların Erzurum il sınırları içindeki belirli alanlarda geçerli olduğu ve bu alanlarda alkol tüketen kişilere, eylemlerinin başka bir suçu oluşturmadığı durumlarda Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesinden işlem yapılacağı açıklandı.

Alkol tüketiminin yasaklandığı alanlar

Yasak kararıyla birlikte, alkollü içki tüketiminin kısıtlandığı alanlar detaylı bir şekilde belirlendi. Bu alanlar arasında parklar, bahçeler, piknik ve mesire alanları, eğitim kurumları ve öğrenci yurtlarının çevreleri (200 metre mesafe dahilinde), ibadethaneler ve eklentileri, otogarlar, terminaller, tarihi ve kültürel mekanlar, terk edilmiş yapılar, mezarlıklar, köprülerin altları ile alt-üst yaya geçitleri yer alıyor.

Valilik açıklaması: "Alkol tüketimine ilişkin usul ve esaslar belirlendi"

Vali Mustafa Çiftçi'nin imzasıyla yayımlanan kararda, "Bu karar Erzurum il sınırları içerisinde açıktan çevreyi rahatsız edecek şekilde alkol alan şahısların engellenmesine ilişkin usul ve esasları kapsar." ifadesi kullanıldı. Kararın amacının, kamuya açık alanlarda alkol tüketimini kontrol altına almak ve çevreyi rahatsız eden davranışların önüne geçmek olduğu belirtildi.