Güncel

Kayseri'de Diri Fay Hattı Bulundu

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde gerçekleştirilen paleosismolojik çalışmalarda diri fay hattı tespit edildi.

Abone Ol

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında, Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde yer radarı ve dron kullanılarak kapsamlı jeofizik incelemeler yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda, bölgede diri fay hattının varlığı ortaya kondu.

Prof. Dr. Koçbulut: "Deliler Fayı Üzerinde İnceleme Başlattık"

AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Sivas'tan Kayseri'ye kadar uzanan Deliler Fayı'nda incelemelere başladıklarını belirtti. Prof. Dr. Koçbulut, "Bir haftadır çalışmamız devam ediyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı bir çalışmadır. Bu çalışmayı AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ve TÜBİTAK destekliyor, 14 projeden oluşan büyük bir proje" ifadelerini kullandı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden Destek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yazılı açıklamaya göre, Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde gerçekleştirilen çalışmalara destek verildi. Bölgede yer radarı ve dronla kapsamlı jeofizik çalışması yapıldı. Bu kapsamda, Deliler Fayı'nın paleosismolojik özellikleri araştırılıyor.

Detaylı Haritalar Üretiliyor

Prof. Dr. Koçbulut, fay boyunca 1/25000 ölçekli haritalar oluşturduklarını ve dron ile uçuşlar gerçekleştirerek daha detaylı haritalar ürettiklerini belirtti. Bu haritalar üzerinde açılacak hendeklerin yerini belirledikten sonra radar ve jeofizik yöntemleriyle fayın varlığını tespit ettiklerini, olumlu sonuçlar aldıktan sonra kazı çalışmalarına başladıklarını ifade etti.

Proje 2 Yıl Sürecek

Projenin 2 yıl süreceğini belirten Koçbulut, ön çalışmalar, seminerler ve bilgilendirmelerden sonra saha ve arazi çalışmalarının başlayacağını söyledi. MTA'nın aktif fayları arazide takip ettiğini ve güzel diri fay haritaları ürettiğini belirterek, bu haritaların doğruluğunu kazılarla kanıtladıklarını ifade etti.

Fay'ın Özellikleri Araştırılıyor

Deliler Fayı'nın Sarıoğlan segmentinin ters bileşenli fay olduğunu belirten Prof. Dr. Koçbulut, fayın kayma hızı, deprem üretme aralığı gibi konularda detaylı incelemeler yapacaklarını söyledi. Fayın hangi periyotlarda deprem üretebileceği ve depremin büyüklüğünün ne kadar olacağı gibi konularda çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Deliler Fayı'nın bilinen bir fay olduğunu ve yeniden keşfedilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Koçbulut, projede fayın yapısal, kinematik (hareket) ve paleosismolojik özelliklerinin araştırıldığını ifade etti.