Güncel

Kıdem Tazminatı Tavanı Yükseliyor: İşte Beklenen Rakamlar

Memur ve memur emeklilerinin zam oranı 3 Temmuz'da belli olacak ve bu zam oranıyla birlikte kıdem tazminatı tavanı da değişecek. İşte detaylar:

Abone Ol

Memur ve memur emeklilerinin zam oranı 3 Temmuz'da belli olacak ve bu zam oranıyla birlikte kıdem tazminatı tavanı da değişecek. İşte detaylar:

Enflasyon Beklentileri ve Kıdem Tazminatı Tavanı Artışı: Haziran ayı enflasyon rakamları, 3 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcı Anketi'ne göre haziran ayında enflasyonun %2,52 olması bekleniyor.

Memur Zammı ve Kümülatif Zam Oranı: Tahminlere göre, 6 aylık enflasyon oranı %25,81'e yükselecek. Bu durumda oluşacak enflasyon farkı %6,40 olarak hesaplanıyor. Bu oranlar doğrultusunda memur ve memur emeklileri, kümülatif olarak %20,35 zam alacaklar.

Kıdem Tazminatı Tavanı Değişimi: Ocak-haziran döneminde uygulanan kıdem tazminatı tavanı 35.058,58 TL idi. Beklenen enflasyon oranları dikkate alındığında, yeni hesaplamalara göre kıdem tazminatı tavanı 42.193 TL'ye yükselecek.

Asgari Ücretle Çalışanların Durumu: Asgari ücretle çalışan işçilerin kıdem tazminatı tavanı ise 20.002 TL olarak devam edecek.

Kıdem Tazminatı Tavanının Belirlenmesi: Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş zam oranları ile belirleniyor ve 1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak yeni rakamlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Genelgesi ile resmiyet kazanacak.

Kıdem Tazminatı Hesaplama: Kıdem tazminatı, işçinin işten ayrılırken giydirilmiş en son brüt ücreti esas alınarak hesaplanıyor. Her bir çalışma yılı için bir aylık brüt ücret tutarında ödeme yapılıyor ve bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.