Enflasyon verileri ve kira zam

Temmuz ayı enflasyon verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü saat 10.00’da duyurulacak. Bu verilerle birlikte temmuz ayı itibarıyla 12 aylık enflasyon farkı da ortaya çıkacak. Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentisi ortalama yüzde 3,51 olarak öngörülüyor. Beklentiler, en düşük yüzde 3,00 ile en yüksek yüzde 4,50 aralığında değişiyor.

Yıllık enflasyonda düşüş beklentisi

Bir önceki ay yüzde 71,60 olan yıllık enflasyonun, temmuz ayı verileriyle birlikte yüzde 62,23’e ineceği tahmin ediliyor. Temmuz ayı enflasyon rakamları, kira artış oranlarını belirlemede kritik bir rol oynayacak.

Kira sözleşmeleri ve zam oranları

MEB  Tarafından Ünlü Oyuncuların Rol Aldığı "Velivizyon" Platformu Tanıtıldı MEB Tarafından Ünlü Oyuncuların Rol Aldığı "Velivizyon" Platformu Tanıtıldı

Ağustos ayında kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar için temmuz ayı enflasyon verileri büyük önem taşıyor. Gelen rakamlarla birlikte ağustos ayı kira zammı oranındaki üst sınır da belirlenmiş olacak. Kiracılar, yüzde 25 sınırının kalkması durumunda temmuz ayı enflasyon verisini baz alacak.

Kira artış oranları nasıl belirlenecek?

Ev sahipleri ve kiracılar, temmuz ayı enflasyon verilerine göre ağustos ayı kira zam oranlarını hesaplayacak. Bu süreçte 12 aylık enflasyon farkı dikkate alınacak. Bu fark, kira sözleşmeleri yenilenirken kullanılacak zam oranını belirleyecek.