Sadakat Sarkacında Liyakat! Sadakat Sarkacında Liyakat!

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni bir tebliğ taslağı ile kiraların elden ödenmesini önlemeyi hedefliyor. Taslağa göre, elden ödenen kiranın aylık tutarının yüzde 10’u baz alınarak ceza belirlenecek. Eğer bu ceza tutarı 5 bin TL’nin altında kalırsa, hem ev sahibi hem de kiracıya ayrı ayrı 5 bin TL ceza uygulanacak.

TEBLİĞ TASLAĞI SUNULDU

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa kapsamında banka üzerinden ödeme zorunluluğuna dair açıklamalar içeren bir tebliğ taslağı sundu. 'Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Tebliğ Taslağı'na göre, konut ve işyerini kiraya verenler ile kiralayanlar, kira ödemelerini bankalar veya PTT aracılığıyla belgelendirmek zorunda olacak. Kısa süreli kiralamalar ve hisseli gayrimenkuller için de benzer düzenlemeler getirildi. Kira bedelinin tamamı bir kiraya verene banka veya PTT aracılığıyla ödenirse, tevsik zorunluluğu yerine getirilmiş sayılacak.

USULSÜZLÜK CEZASI

Tebliğ taslağına göre, zorunluluğa uymayanlara uygulanacak ceza özel usulsüzlük cezası olarak adlandırılacak. Ceza, her bir işlem için geçerli olacak ve zorunluluğa uymayan her kişi için uygulanacak. Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için ceza 20 bin TL, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ve kazancı basit usulde tespit edilenler için 10 bin TL, diğerleri için ise işleme konu tutarın yüzde 10’u kadar olacak. Bu cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artacak ve bir takvim yılı içinde kesilecek ceza 20 milyon TL’yi geçemeyecek. Elden ödeme yapanlar, durumu takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirirse ceza ödemekten muaf tutulacak.

CEZA UYGULAMASI ÖRNEĞİ

Örneğin, 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren ev sahibi Ayşe Hanım’ın evini kiraya verdiği Ahmet Bey, kirayı bankadan ve elden olmak üzere iki ayrı şekilde öderse, elden ödenen kiranın yüzde 10’u 5 bin TL’nin altında kalırsa, hem Ayşe Hanım hem de Ahmet Bey’e Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 15’er bin TL ceza kesilecektir.