Kurban Bayramı için geri sayım başlarken, vatandaş et fiyatlarını yakından mercek altına alıyor. Bu yılın ilk aylarında 300 TL gibi rakamlardan satışta olan kuşbaşı et ve kıyma fiyatları 600 TL’yi geçmişti. Ocak ayından bu yana fiyatlara yüzde 110’dan fazla zamlar yapıldı. Bu durumun ardından et fiyatları geri çekilmeye başladı.


Geçmiş zamanlarda Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarına zam uygulanırdı. Öyleyse bu olay neden değişti? Bayram öncesi kırmızı ette fiyatları nasıl bir seyir izleyecek? Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuyla ilgili ayrıntıları aktardı. Ağaoğlu kırmızı ette 4 maddeye dikakt çekerek, açıklamalarda bulundu.

Altın fiyatları yeni rekora hazırlanıyor! Yeni zirve ne zaman görülecek? Altın fiyatları yeni rekora hazırlanıyor! Yeni zirve ne zaman görülecek?


‘BUNU YAPAMADILAR’

Ağaoğlu konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Aslında 15 günlük süreçte kırmızı et baronları yüzde 8 ile 10 arasında zam yapmayı planlıyorlardı. Bunu yapamadılar, beyaz et aldı başını gidiyor kanat, pirzola fiyatları 200 TL’ye dayandı.

‘BÜYÜK MONTANLI VERİYOR’

Kırmızı ete gelince Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) yapmış olduğu ithalat piyasadaki artışları önledi. Et ve Süt Kurumu, piyasayı manipüle eden et piyasasında toptancılık yapanlara etleri büyük montanlı veriyor, bu kişiler fiyatların düşmesini engelleyecek politika ile perakende sektörüne arz ediyorlar. Rekabet Kurumu’nun bu konuda soruşturmasını hızlandırmasını, Tarım Bakanlığının denetimlerini sıklaştırması önem arz etmektedir. Et ve Süt Kurumu’nun lokantalara, pişmiş gıda satan esnafa yönelik makul fiyatta et vermesi çok önemlidir. Aksi halde bu halkın yoksul kesimi hayvansal protein kaynağından yoksun kalacak. Gelişim çağındaki çocukların beslenme programlarında kırmızı et bulunması önem arz etmektedir.

‘MAHRUM BIRAKMASI LAZIM’

Et fiyatlarında periyodik bir artış vardı. Et ve Süt Kurumu bunu durdurdu. Et ve Süt Kurumu ürün vereceği kişi ve firmaları dikkatle incelemeli daha önce piyasada spekülatif tavırlar sergilemiş, fiyatların yükselmesine yol açacak davranışlara ve manipülasyonlara girişmiş firmaları kendi getirdiği ithal etlerden mahrum bırakması lazım.


'ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, TALEP DÜŞTÜ'

Fiyatlar çok şişti, daha da gidecekti, artık yükselmiyor. Vatandaşın alım gücü o kadar düştü ki artık kırmızı ete talep düştü. Vatandaş alamıyor. Haftada yarım kilo alan artık 250 gram alıyor. Fiyat artışını durduran ikinci neden Et ve Süt Kurumu’nun et ithalatıdır. Üçüncüsü Rekabet Kurumu’nun soruşturmalarını devam ettirmesidir. Fahiş Fiyatla Mücadele Yasasının Meclis’te kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilmesidir.

FİYATLARDAKİ SON DURUM NEDİR?

Marketlerde şu anda bütün tavuk fiyatı 108 TL, piliç kanat 195 TL, piliç baget 130 TL, piliç pirzola 160 TL, piliç kalçalık büyük but 110 TL, piliç bonfile derisiz ve kemiksiz 200 TL. Dana biftek ve antrikot 850 TL, dana bonfile 950 TL, dana kuşbaşı 590 TL, köftelik hazır kıyma 579 TL seviyesinde.

‘HALDEN ANLIYOR, BAŞA ÇARELERİ YOK’

Kasaplarda ise fiyatlar daha yüksek. Çünkü Et ve Süt Kurumu küçük kasaplara et vermiyor. Kasaplar da halden alıyor. Başka çareleri yok, 380 TL’ye karkas kemikli alıyor. ESK, 230 TL’den büyük firmalara et veriyor.

BAYRAM GELMEDEN FİYATLARIN SEYRİ NE OLACAK?

Kırmızı ette artış görülmemesi lazım. Kurban kesileceği için kırmızı etin kasap ve perakendede satış fiyatları düşecektir. Fiyatların daha da düşmesini umuyoruz. Fiyatları çok şişirdiler. 5 ayda fiyatı iki katına çıkardılar.”şeklinde değerlendirdi.