Güncel

Kırtasiye Alışverişi Yapacak Veliler Dikkat! Bakanlıktan Açıklama Geldi

Ticaret Bakanlığı, okul alışverişlerinde fiyat etiketi ve güvenlik denetimlerini artırarak, güvensiz ürünlerin piyasadan çekileceğini ve mevzuata aykırı ürünler hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu

Abone Ol

Bakanlıktan yapılan açıklamada, okul alışverişlerinde kullanılan zincir marketler ve kırtasiye dükkanları gibi perakende satış yapan yerlerde fiyat etiketi denetimlerinin sıkı şekilde gerçekleştirildiği bildirildi. Denetimlerin, 'güvensiz ürüne sıfır tolerans' prensibiyle sürdürüldüğü vurgulandı. Bakanlık, çocukların sağlık ve güvenliğini riske atabilecek ürünlerin önlenmesi amacıyla gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yürütülen denetimlerde, imalatçı, ithalatçı ve toptancılarda kapsamlı kontroller yapılarak güvensiz ürünlerin piyasaya ulaşması engelleniyor.

Kırtasiye malzemeleri, okul çantaları, çocuk ayakkabıları ve okul kıyafetleri gibi ürünler, kullanımı sınırlanmış kimyasallar ve çocukların zarar görebileceği parçalar açısından akredite laboratuvarlarda test ediliyor. Ayrıca, etiket bilgileri de doğruluk açısından inceleniyor.

Güvensiz ürünlerin piyasadan çekileceği ve imalatçı ve ithalatçılara idari para cezası uygulanacağı belirtilirken, bu ürünlerin 'sağlığa zararlı madde içermez' gibi yanıltıcı reklamları tespit edilirse Reklam Kurulu tarafından inceleme başlatılacak. Ayrıca, imalatçılara, ithalatçılara ve dağıtıcılarına mevzuat hakkında bilgilendirme rehberlikleri sağlanacak.

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, İSTOÇ'ta kırtasiye ürünlerini denetledi, etiket ve güvenlik kontrolü yaptı. Şüpheli ürünlerden numune alındı ve iş yeri sahipleri kurallara uymaları konusunda uyarıldı. Denetimler, Tekirdağ'da kırtasiye ürünleri ve fahiş fiyat uygulamaları üzerinde yoğunlaştı.

Tüketicilerin, kırtasiye ürünlerinde imalatçı veya ithalatçının adını ve adresini kontrol etmeleri, Türkçe uyarılar bulunan ve yaş grubuna uygun ürünleri tercih etmeleri önerildi. Tekstil ve ayakkabı ürünlerinde ise etiketlerin Türkçe ve okunabilir olması, çocuk kıyafetlerinde ise riskli unsurlara dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.