Güncel

Konut fiyatlarına yönelik tahmin: Piyasaya göre kira talep edilebilir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ışığında, kirada yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz sona ereceği tahmin ediliyor. Öyleyse, zam sınırı kaldırılsa konut piyasası nasıl etkilenecek? İşte detaylar..

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kiralara yönelik yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz’da sona ereceğinin sinyalini verdi. 

Güncel konutlarda fiyatlar enflasyona göre hesaplandığında düşüşe geçerken, bu olay yeni konut inşaatlarını derinden sarsıyor. İnşaat harcamalarının fazla olmasından dolayı mevcutta sıfırdan konut yapan müteahhit kar oranını göz ardı ederek satış gerçekleştiriyor.


YENİ SÜREÇTE KİRALAR NASIL HESAPLANACAK?

Konu hakkında Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, açıklamalarda bulundu.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erecek ve 2 Temmuz itibarıyla yenilenecek olan kira kontratlarında TÜİK tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) son 12 aylık ortalaması baz alınarak uygulanacak.


SÖZLEŞME SÜRESİ TAMAMLANMADAN FİYAT ARTIŞI YAPILIR MI?

Ev sahipleri yüzde 25’in bitişini gerekçe göstererek sözleşme süresinden önce zam isteyemezler. Kira artışları yıllık olarak yapılmaktadır. Yıllık olarak yapılan bu artışlarda üst sınır 2 Temmuz itibarıyla TÜFE’nin ortalaması şeklinde uygulanacak. Diyelim ki kişi 15 Haziran’da kira kontratını yenileyecek. 15 Haziran 2024’teki kira artışı yüzde 25 kapsamında devam edecek.

'EPEY DÜŞÜK KALACAK'

Son 2 yılda yüzde 25 zam yapan kiracılar vardı. Bu dönemde TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre zam yapılsa dahi kirası rayiç kiralara göre epey düşük kalacak. Ev sahiplerinin TÜFE’nin 12 aylık ortalamasından daha fazla kira talep etme hakkı yok. Ancak bazı yasal haklar var. Kira tespit davalar, uyarlama davaları gibi çeşitli davalar açılarak kiracılardan piyasa günceline göre kiralar talep edilebilir. Dava açmak için zaman şartı var. Bunun için hukuki görüş almalılar.

'DAVADA HAKLI GÖRÜLME İHTİMALİ YÜKSEK'

1 Temmuz’da sonra erecek yüzde 25 sınırı sonrası ev sahipleri için özel bir tahliye hakkı doğmaz. 1 Temmuz 2024’ten sonra kiracı kira artışında yasal sınırlarda artış yapmazsa tabi ki mal sahibi eksik kira ödemelerine ilişkin dava açabilir. Hatta bu noktada çeşitli ihtarlara göre tahliyeye ilişkin dava açma ve bu davada haklı görülme durumu söz konusu olabilir.

'BOŞ KALAN DAİRE SAYISINI AZALTABİLİR'

2023 yılında açılan dava sayılarına baktığımızda çok yüksek rakamlar görüyoruz. Neredeyse 120 bine yakın kira, kiralananın tahliyesi gibi çeşitli davalar var. Devredenlerle baktığımızda 170-180 bine yakın davanın istatistiklere yansıdığını görüyoruz. Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar yeni dönemdeki kiralamalarda bir rahatlama getirebilir. 1 Temmuz 2023’ten sonra bir kişi taşınmazı kiraladıysa artışlar TÜFE oranında olacak. Ancak bu durum 2 yıldır eski kiracıların yaptığı yüzde 25’lik artışlarla piyasa gerçeklerinden uzak kalmaya devam edecek.

Tahliye ve benzeri davalar devam edecek, yargıda iş yükü devam edecek gibi gözüküyor. Daireyi kiraya vermekten kaçınan mal sahipleri de vardı. Yüzde 25’in kaldırılması ile evini kiraya vermekten kaçınan bazı mal sahiplerinde en azından ‘yüzde 25 kalktı, kiraya verebiliriz’ gibi bir düşünce kuvvetlenebilir. Yargıda iş yükü azalabilir. Boş kalan daire sayısını azaltabilir. Yeni dönemde en azından 2023 yılı Temmuz ayından sonra kiraya verilen yerlerde anlaşmazlıklar azalacaktır.” şeklinde yorumladı.