Konut satışlarında düşüş devam ediyor

Türkiye genelinde konut satışları uzun süredir aylık bazda düşüş gösteriyor. TÜİK verilerine göre, mayıs ayında toplam 110 bin 588 konut satışı gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre %2,4 oranında bir azalmayı işaret ediyor. Ancak, sıfır konut satışları bu genel trendin dışında kalıyor.

Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu... Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu...

Birinci el konut satışlarında artış

Mayıs ayında sıfır konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %3,3 artarak 35 bin 558’e ulaştı. Bu durum, piyasanın bazı segmentlerinde hareketlilik yaşandığını gösteriyor. İstanbul civarında özellikle Esenyurt ve Beylikdüzü gibi bölgeler, konut alıcılarının gözdesi haline geldi.

Satışların düşmesinde birçok faktör var

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satışlarında düşüş yaşanmasının birçok nedeni olduğunu belirtiyor. Özellikle konut fiyatlarının yüksek olması ve krediye erişimde yaşanan zorluklar, satışları olumsuz etkiliyor. İpotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı sadece %9 seviyesinde kaldı.

Mevcut durum ve geleceğe dair beklentiler

Özelmacıklı, konut satışlarındaki düşüşün yanı sıra mevduat faizlerindeki yüksek getiri oranı, kiralara getirilen %25’lik sınırlama ve gayrimenkule ek vergi söylentilerinin de piyasayı etkilediğini ifade ediyor. Ancak, yılın son çeyreğinde satışlarda artış bekleniyor. Düşen enflasyon oranları sonrasında gayrimenkule olan ilginin artabileceği öngörülüyor.

Birinci el konutlarda uygun fiyatlar

Kentsel dönüşüm ve deprem kaygıları nedeniyle vatandaşlar, birinci el konutlara yöneliyor. Müteahhitlerin finansal sıkışıklıkları nedeniyle bu dönemde çok uygun fiyatlarla konut satışı yapıldığı belirtiliyor. Ancak, şu anda ikinci el konut satışları %67 seviyesinde ve bu oran ilk el satışların artırılması gerektiğini gösteriyor.

İstanbul'da öne çıkan bölgeler

İstanbul’da Esenyurt ve Beylikdüzü gibi bölgeler, yeni yapılan konutlarla dikkat çekiyor. Deprem riskine rağmen, vatandaşlar kira maliyetlerinden kaçınmak için konut satın almayı tercih ediyor.

Fiyatlarda reel bazlı düşüş sürecek mi?

Konut fiyatlarında reel bazlı düşüşlerin bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor. Kiralarda ise reel bazlı düşüşlerin daha sınırlı kalması bekleniyor. Ancak, satılık konutlarda fiyat düşüşlerinin birkaç ay daha sürmesi öngörülüyor.