Güncel

Konut Piyasasında Tehlike Çanları Çalıyor! 100 Bin Lirayı Bulacak

Pandemi sonrası artan enflasyon nedeniyle faizlerin yükselmesi konut satışlarını düşürmüşken, uzmanlar arz-talep dengesizliğinin fiyat düşüşünü sona erdireceğini ve konut almanın doğru zaman olduğunu vurguluyor

Abone Ol

Pandemi sonrası bankalar, artan enflasyon nedeniyle sıkılaşma politikalarına yönelerek faiz oranlarını artırmıştı. Bu durum, kredi ile ev veya araba almak isteyen birçok kişinin planlarını askıya almasına neden oldu. Satışların azalmasıyla birlikte konut fiyatları da düştü. Ancak uzmanlar, arz ve talep arasındaki dengesizliğin konut fiyatlarındaki bu düşüşün yakında sona ereceğini belirtiyor.

Konut kredisi faizleri hafif bir azalma gösterirken, esas düşüşün yılbaşından sonra kademeli olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Faizlerin düşmesiyle, tasarruflarını mevduatta değerlendirenlerin elde ettikleri faiz gelirleriyle başka alanlara yatırım yapacağı ve mevduatın cazibesinin azalacağı öngörülüyor. İstanbul’da kiraların 100 bin liraya yaklaşacağına dikkat çeken uzmanlar, konut almak için 'treni kaçırmamak' gerektiği konusunda uyarıyor.

ALICILAR İÇİN BÜYÜK FIRSATLAR

Uzmanlara göre, konut fiyatlarında bir düşüş olsa da ilan edilen daireler uzun süre satılamayarak yatırımcılar için önemli fırsatlar sunuyor. Alıcılar, pazarlık yaparak ilan fiyatlarının %30 altına kadar inebiliyor.

FİYATLARDA HIZLI BİR ARTIŞ BEKLENİYOR

AS YAPI Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sert, yüksek mevduat faizlerinin konut talebini azalttığını ve bunun ev fiyatlarındaki artışı yavaşlattığını ifade ediyor. Ancak mevcut konut arzının yetersiz olduğunu belirten Sert, inşaat maliyetlerindeki artış ve konut kredisi faizlerindeki düşüş beklentisinin fiyatları hızla yükseltebileceğini öngörüyor.

Konut almanın doğru zaman olduğunu vurgulayan Sert, Bahçelievler, Bayrampaşa, Bakırköy, Küçükçekmece ve Eyüp gibi bölgelerde 2+1 dairelerin kira bedellerinin en az 50-60 bin lira, 3+1 dairelerin ise 80-100 bin lira seviyesine çıkmasını beklediklerini belirtiyor. Daha değerli semtlerde ise bu rakamların %50 daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

FIRSAT TRENİ SON DURAĞINA YAKLAŞIYOR

ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, mevcut fiyatların fırsat treninin son vagonları olduğunu ifade ederek, "Her türlü imkânı zorlayıp konut ya da konut imarlı arsa edinimi kısa süre içinde kazanç sağlayacak. Faiz oranları ne olursa olsun, kredili veya TL vadeli her türlü konut ve arsa alımının hızlı bir geri dönüşü olacağını düşünüyorum," dedi.