Temel ve en önemli ihtiyaçlardan biri olan barınma ihtiyacı gün geçtikçe katlanıyor. Düğünler, kamu tarafında öğretmen, doktor, güvenlik görevlisi gibi memur alımları, kentsel dönüşümden kaynaklı değişimler ve üniversite sınav sonuçlarının belli olmasıyla kiralık daire yakından mercek altına alacak öğrenciler, emlak alanında yoğun bir talep dalgası yaratacak. Bu durumun 600 bin ile 1 milyon arası kiralık talebinde yeni etkileri doğuracağına dikkat çeken gayrimenkul uzmanları, söz konusu hareketler emlak piyasasının ağustos ayından sonra yükseliş kaydedeceğini vurguladı.

YENİ KONUT ARZI SAĞLANAMADI

Türk Hava Yolları Yeni Bir Şirket Kuruyor Türk Hava Yolları Yeni Bir Şirket Kuruyor

Bu yoğun talep beklentisinin barınma ihtiyacına daha çok ihtiyaç duyulacağını söyleyen uzmanlar, "Kiraya yüzde 25 zam sınırı olduğu son iki yılda yeni konut arzı sağlanamadı. Vergiler ve ikinci konut alımına sınır getirilmesi yatırımcıyı caydırdı. Ne yazık ki kiralık fiyatlarının çok arttığı, kiralık bulmanın zor olduğu bir döneme giriliyor" açıklamasını yaptı.

450 BİN ÖĞRENCİ TALEBİ OLACAK

Resmi verilere bakıldığında da konut talebindeki yıllık ihtiyaç belli oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporları incelendiğinde, ülkemizde geçtiğimiz yıl 565 bin 435 evlilik, 171 bin 881 boşanma, 35 bin yabancının konut talebini beraberine getirdi. Üniversitelere de yine geçtiğimiz sene 1.8 milyon kişi kaydını yaptırmıştı. Uzmanların görüşlerine bakıldığında, yeni üniversitelilerin dörtte birinin kayıt için başka bir şehire yerleşmesi, ortalama 450 bin kişilik öğrenci talebini göstereceği vurgulanıyor.

Bu sayede kamuda atamalar, evlilikler ve üniversite öğrencileri de duruma eklendiğinde ülke genelinde ortalama 600 bin yeni kiralık talebi beklendiğini söyleyen sektör temsilcileri, "Yeni talep dalgası kiralık fiyatlarında yüzde 10-30 artışa neden olabilir. Bu dönemde hem satılık, hem kiralık ihtiyacı çok fazla artar" şeklinde yorumladı.

KİRALAR ARTIRIR, DAİRE BULMAK ZORLAŞIR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, şu ifadelere yer verdi: "Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla kayıt için şehir değiştirecek olan öğrenciler, kamu tarafındaki atamalar, düğünler kiralık tarafında bir talep dalgası oluşturuyor.

O nedenle kiralık piyasasında hareketli bir dönem bizi bekliyor. Ne yazık ki kiralıkların artacağı, kiralık bulmanın da zorlu olduğu bir döneme giriliyor" dedi. Yeni talep dalgasının fiyatlara yukarı taşıyacağına işaret eden Akdoğan, "Bu dönemde satılık konut fiyatları daha stabil olabilir. Ancak kiralar yukarı doğru gider, mevcut kiraların üzerine. Talep dalgasının kiraları yüzde 20 - 30 artırma imkanı var” şeklinde yorumladı. 

15 AĞUSTOS TARİHİNE DİKKAT!

Keller Williams Ekol (KW Ekol) Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu, şu açıklamayı yaptı: "Kiralık piyasası 15 Ağustos'la birlikte canlanır, satılıklar da buna eşlik eder. Gerek atamalar, gerekse üniversitelere kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ev aramaya başlaması ve düğünlerle birlikte talep artar. Evler ve yurtlarında kalanların dışında üniversite öğrencilerinin 3'te 1'i şehir değiştirecek olsa, 500- 600 bin yeni talep demek. Talep artacağı için kiralık piyasasında fiyatlarda yaklaşık yüzde 10 artış gösterir. Öğrenciler, evlenenler ve atamaların getireceği yeni talep sadece kiralık piyasasını değil, satılık piyasasını da canlandırır. Hem satılık, hem kiralık ihtiyacı bu dönemde daha çok artar."

TALEPLE BİRLİKTE FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDECEK

Vartur Emlak Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Varlı, özellikle büyük şehirlerde kiralık talebinin ağustos ve eylül aylarından itibaren artış göstermesinin beklendiğinin altını çizdi. Varlı, sözlerine şunları ekledi: "Şu anda bile kiralık talebi çok yüksek, ilan sitelerine bakacak olursanız 600 bin satılık, 150 bin kiralık ilanı var.

Kiralık daha çok tutuluyor ve stoku düşük. Satılık konut tarafında ise alıcılar, mevduattan vazgeçip ev almadığı ya da kredi alamadığı için satılamıyor. Bu oluşacak yeni taleple birlikte kira fiyatları artmaya devam eder. Üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencilerin dörtte biri şehir değiştirecek olsa, bu ortalama 450 bin talep demek." dedi.

500-600 BİN TALEP DALGASI GELEBİLİR

Gayrimenkul Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, emlak piyasasında ağustos ve eylül aylarında canlılığın beklendiğini söyleyerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yurtlara gidenlerin yanı sıra, birkaç arkadaş birleşip 2-3 odalı yerleri tercih edebilir, maliyeti düşürmek için. Kira artışı için bir oran vermek doğru olmaz. Kiralık ve satılıkta fiyatların, reel olarak artıya geçeceğini düşünmüyorum. Eksi olmaya devam edecek. Reel kiralar yüzde 13,7 gerilemiş, kiralar bu dönemde nispeten artış gösterse de, reel artış artıya geçmeyecek. Üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencilerle birlikte düşünüldüğünde Türkiye geneli için toplam 500-600 bin yeni kiralık talep dalgası getirebilir” şeklinde açıkladı.