Güncel

Kredi Çekecekler Dikkat! Bankalarda Yeni Dönem Başladı

Banka kredilerinde yeni dönem başladı. Bireysel emeklilik sistemi (BES) katılımcılarına önemli bir kolaylık getirildi. İşte detaylar...

Abone Ol

Banka kredilerinde yeni dönem başladı. Bireysel emeklilik sistemi (BES) katılımcılarına önemli bir kolaylık getirildi. İşte detaylar...

28 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelik ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), BES katılımcılarına acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak için birikimlerini devretme olanağı tanıdı. Bu düzenlemeyle birlikte katılımcılar, BES sözleşmelerini sonlandırmadan bankalara devrederek kredi kullanabilecekler. Devir işlemi, devlet katkısı hariç olmak üzere gerçekleştirilecek.

SEDDK 2. Başkanı Mehmet Verim, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uygulamanın haziran ayı itibarıyla yürürlüğe girdiğini belirtti. Bankalar, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından geliştirilen merkezi bilgi sistemi aracılığıyla katılımcıların BES birikimlerini sorgulayabilecekler. Kredi süresi boyunca teminat olarak kullanılan bu birikimler, belirlenen emeklilik yatırım fonuna devredilecek.

Mehmet Verim, devredilen birikimlerin kredi borcu ödenmediği takdirde teminat olarak tutulacağı temlik fonunda değerlendirileceğini vurguladı. Ayrıca, kredi süresi boyunca birikimlerin başka şirketlere devredilemeyeceğini de kaydetti.

Yeni düzenleme kapsamında, alacağın devri için özel olarak belirlenen 4 ayrı fonun kurulduğunu belirten Verim, bu fonların Anadolu Hayat ve Emeklilik ile Türkiye Hayat ve Emeklilik şirketleri tarafından yönetileceğini ifade etti. Faizli ve faizsiz seçenekler sunulan fonların, katılımcıların tercihlerine göre kullanılabileceği belirtildi.

SEDDK'nın yeni düzenlemesi ile BES katılımcılarının finansal ihtiyaçlarını karşılama ve emeklilik birikimlerini koruma imkanlarının artması bekleniyor.