Nuri Alço Ev Sahibiyle Mahkemelik Oldu: Ödediği Kira Şaşırttı Nuri Alço Ev Sahibiyle Mahkemelik Oldu: Ödediği Kira Şaşırttı

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk borçlanma araçları piyasasının yatırımcıların risk iştahının artmasıyla hareketlendiğini ve sukuk ihraçlarının arttığını belirtti.

Fitch'e göre, Türkiye'deki borçlanma araçları piyasasındaki ihraçlar, finansman ihtiyacı, portföy çeşitlendirmesi ve İslami finansmanın gelişimi gibi faktörlerin etkisiyle önümüzdeki iki yıl boyunca canlılığını sürdürecek.

Rapora göre, maliyetlerin yüksek seyretmesi nedeniyle bankaların ve şirketlerin devlet kurumlarına kıyasla borçlanma araçları piyasasındaki paylarının azalması bekleniyor.

Fitch İslami Finans Birimi Başkanı Bashar Al Natoor'a göre, döviz cinsinden tahvil ihraçlarındaki artış, Türkiye'nin daha geleneksel ekonomi politikalarını benimsemesinin ardından risk iştahının artmasıyla kısa vadeli yeniden finansman risklerinin azaldığını gösteriyor.

Fitch'in verilerine göre, Türkiye 2023 yılında dış piyasalarda 10 milyar dolar borçlanma aracı ihraç etti ve bu yıl da aynı miktarı planlıyor.

Geçen yılki sukuk ihracıyla Türkiye, dünyanın dördüncü büyük sukuk ihraççısı konumunda ve G20 ülkeleri arasında aktif olan üç ülkeden biri olarak öne çıkıyor. Sukuk ihracı, Türkiye'nin toplam borçlanma araçları piyasasındaki payının yüzde 15'ine ulaştı, bu oran 2018'de yüzde 6.2 idi.