Kredi faiz oranlarında dikkat çeken düşüş

Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını yükseltmesi ve sıkı para politikasına ilişkin atılan adımlar, geçtiğimiz dönemde kredi faiz oranlarının artmasına neden olmuştu. Ancak, ihtiyaç kredilerinde son dönemde ilk kez düşüş gözleniyor

Faiz oranlarının düşüş sebebi nedir?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, kredi faiz oranlarındaki düşüşün mevsimsel faktörlere ve bayram kampanyalarına bağlı olduğunu belirtti. Kurtuluş, "Yılın ikinci çeyreğinin sonuna yaklaştığımız dönemde, bankalar hedeflerine ulaşmak için kampanyalar düzenliyor. 9 günlük bayram tatili nedeniyle bankalar, ihtiyaç sahiplerini harcamaya yönlendirmek amacıyla faiz oranlarını düşürdü" dedi.

Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem! Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem!

Mevcut kredi faiz oranları

İhtiyaç kredisi faiz oranları şu anda yüzde 3.50 ile 4.10 arasında değişiyor. Örneğin, 24 ay vadeli 100 bin TL kredi çekmek isteyen bir kişi, toplamda 168 bin ile 175 bin TL arasında geri ödeme yapacak. 

Kurtuluş, kredi faiz oranlarındaki düşüşün kısa vadeli olduğunu ve bankaların hedeflerini yakalamak için özel kampanyalar düzenlediğini belirtti. "Yakın dönemde faiz oranlarının daha fazla düşmesini beklemiyoruz. Ancak, Ekim ayından itibaren Merkez Bankası’nın faiz düşüşü kararlarını konuşmaya başlayacağız. Bu da bankalardaki ihtiyaç kredisi faiz oranlarının düşmesine neden olabilir" şeklinde konuştu.

Vade sürelerinde değişiklik bekleniyor

Para politikasının öngörülebilir olmasıyla birlikte ihtiyaç kredilerinde vade sürelerinde de değişiklik bekleniyor. Şu anda bankalar, 36 ay vadede kredi vermeye başladı. 2025-2026 itibarıyla 60 ay vadeye kadar ulaşan kredi vadelerinden söz edileceği tahmin ediliyor