1 Kasım 2024'te kredi kartı ve kredi borçları için yeni bir yapılandırma dönemi başlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı kararla, borcunu ödemekte zorlanan bireylere yönelik yeni bir ödeme planı sunulacak. Bu yapılandırma sayesinde vatandaşlar, borçlarını 60 aya kadar taksitlendirme fırsatı elde edecek.

Kamu Bankaları Öncü Oldu, Özel Bankalar Katılıyor

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankaları yapılandırma işlemlerine şimdiden başlamış durumda. Toplamda şu ana kadar 1,5 milyar TL'nin üzerinde borç yapılandırıldı. Özel bankalardan ise İş Bankası ve Akbank da bu sürece dahil oldu.

60 Aya Kadar Taksitlendirme

Yapılandırma kapsamında, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları olan vatandaşlar, 60 aya kadar taksit imkanıyla borçlarını ödeyebilecek. Özellikle asgari ödeme tutarını karşılayamayanlar, borçlarını bu süre zarfında taksitlendirerek rahatlama fırsatı bulacak.

Merkez Bankası’nın belirlediği azami faiz oranı, bireysel kredi kartı borçları için yüzde 3,11’lik referans faiz oranıyla sınırlandırılacak. Bu oran, borçluların daha düşük faizle ödeme yapabilmelerini amaçlıyor. 24 Ekim’de açıklanacak olan yeni faiz oranları ise 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.

Faiz Oranları Nasıl Uygulanacak?

Sivas'ta 4.7 büyüklüğünde deprem Sivas'ta 4.7 büyüklüğünde deprem

Kredi kartı borçlarının büyüklüğüne göre faiz oranları değişiklik gösterecek:

  • 25 bin TL'nin altındaki borçlar için faiz oranı %3,50,
  • 25 bin TL ile 150 bin TL arasındaki borçlar için %4,25,
  • 150 bin TL'nin üzerindeki borçlar için %4,75 olacak.

Nakit çekimlerde ve kullanımda ise azami faiz oranı %5 olarak belirlendi.

Başvuru Süresi ve Yapılandırma Koşulları

Bu yapılandırma fırsatından yararlanabilmek için, bireylerin bir yıl içinde başvuru yapmaları gerekiyor. Ayrıca, borcun yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak.

İhtiyaç Kredisi Borçları

İhtiyaç kredisi borçları için de 30 günden fazla gecikmiş ödemelerde 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek. Borçluların bu imkandan faydalanabilmesi için başvurularını en geç bir yıl içinde gerçekleştirmeleri gerekiyor.