Kart numarası yerine dijital tokenler

Avrupa'da 2030 itibariyle çevrimiçi alışverişlerde kredi kartı numarası girme zorunluluğu kalkacak. Mastercard, bu yeni dönemde tüketicilerin 16 haneli kart numaraları yerine rastgele oluşturulan dijital tokenlar kullanacağını duyurdu. Bu tokenler, cihaz ve platformdan bağımsız olarak çalışacak ve biyometrik doğrulama ile tek tıklamayla ödeme yapılmasını sağlayacak.

Tokenlaştırma sistemi nasıl işleyecek?

2030 yılı itibariyle devreye girecek olan bu sistemde, çevrimiçi alışverişlerde kart numaralarının yerini dijital tokenlar alacak. Bu tokenlar anlık olarak ve rastgele oluşturulacak. Mastercard, bu uygulamanın hayata geçirilmesi için bankalar, fintech şirketleri, e-ticaret firmaları ve sektörün diğer ortakları ile işbirliği yapacak.

Uygulamanın devreye girmesiyle birlikte, tüm internet alışverişleri tek tıkla yapılabilecek. Anlık oluşturulan tokenlar sayesinde internet sahteciliklerinin de önüne geçilmesi hedeflenecek.

Biyometrik onay ve passkey uygulaması

Mastercard, şifrelerin yerini alacak yeni bir uygulamayı da hayata geçirecek. "Passkey" adı verilen bu uygulama ile kullanıcılar, parmak izi gibi biyometrik onay yöntemleri kullanarak güvenli bir şekilde ödeme yapabilecek. Tokenlar otomatik olarak yenilenecek ve kart değişikliğinde yaşanan yeniden kaydetme probleminin önüne geçilecek.

Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar

Sahteciliğin azaltılması hedefleniyor

Junniper Research'ün araştırmasına göre, 2028 yılı itibariyle internet ödemeleri alanında sahtecilik yıllık 98 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak. Tokenlaştırma projesi ile bu miktarın yüzde 50 oranında azaltılması öngörülüyor. Bu yenilikçi adım sayesinde, internet ödemelerinin daha güvenli hale gelmesi ve sahteciliğin büyük ölçüde önlenmesi bekleniyor.