Halkbank, esnaf ve sanatkârların kullandığı borcu devam eden kredilerde faiz oranlarını artırdı. Banka tarafından esnafa gönderilen bilgilendirme SMS'inde, "Kooperatiflerimizden kullanmış olduğunuz Hazine Destekli Esnaf Kredilerinin devam eden taksitlerinde faiz güncellemesi olmuştur" ifadeleri yer aldı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, bu değişikliğe sert tepki gösterdi.

Yeni faiz oranları açıklandı

Mevcut faiz oranları şu şekilde güncellendi:

  • %7.5 olan faiz oranı %17'ye,
  • %8.5 olan faiz oranı %18'e,
  • %9.5 olan faiz oranı %21'e,
  • %12.5 olan faiz oranı %24'e,
  • %15 olan faiz oranı %24'e,
  • %22.5 olan faiz oranı %27'ye,
  • %24 olan faiz oranı %28'e,
  • %25 olan faiz oranı %29'a yükseldi.

TESK Başkanı Palandöken'den tepki

Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi faizlerindeki artışa tepki göstererek, "Bu yükselişte mağdur olan da yine esnaf oldu. Kredi faizleri %7.5'tu, %30'lara varan bir rakama yükseldi. İnşallah ekonomi bir an önce düzlüğe çıkar, bu faiz oranları tekrar eski seviyeye iner, esnaf da rahatlıkla kredi kullanabilir. Neticede piyasadaki faizin yükselişinin müsebbibi esnaf değil" dedi.

Enflasyonla mücadele devam edecek

Palandöken, enflasyonun ve kredi faizlerinin yükselmesiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklarla birlikte enflasyona karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Kredi faizlerine tepki

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş'tan emekli zammı açıklaması: Çok ince bir çalışma gerçekleştirildi AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş'tan emekli zammı açıklaması: Çok ince bir çalışma gerçekleştirildi

Palandöken, enflasyondaki artışın kredi faizlerine hareketlilik getirdiğini ifade ederek, "Esnafımız aldığı kredi ile yapmış olduğu taahhütnameyi 2, 3 veya 5 yıllığına devletin verdiği imkânlardan yararlanmak için kullandı. Ancak ekonomideki olumsuzluklar kredi faizlerinin yükselmesine neden oldu. Bu yükselişte mağdur olan da yine esnaf oldu. Kredi faizleri %7.5'tu, %30'lara varan bir rakama yükseldi. Daha önce taahhütnamede almış oldukları oranla sınırlandırılmış olsaydı esnaf açısından bu kadar tepki olmayacaktı" dedi.

TESK ve TESKKOMB olarak kredi faizleriyle ilgili sorunun çözümü için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Palandöken, "Paranın maliyetinin yüksek olduğunu herkes biliyor. Ancak esnafın daha önce kullandığı kredilerdeki faiz oranı ile bundan sonra kullanacağı kredilerdeki faiz oranı arasındaki fark çok önemli. Esnafımızın bu konudaki sıkıntılarının dile getirilmesi hususunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlıklarla birlikte mücadeleye devam edeceğiz. İnşallah ekonomi bir an önce düzlüğe çıkar, bu faiz oranları tekrar eski seviyeye iner, esnaf da rahatlıkla kredi kullanabilir. Neticede piyasadaki faizin yükselişinin müsebbibi esnaf değil" diye konuştu.