Güncel

Kurban nasıl pay edilir? Kredi kartıyla kurban kesilir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların sıkça sorduğu soruları yanıtladı. Kredi kartıyla kurban kesiminden kadınların kurban kesip kesemeyeceğine kadar pek çok konu açıklığa kavuşturuldu.

Abone Ol

Kredi kartıyla kurban almak caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, kredi kartıyla kurban almanın caiz olduğunu belirtti. Kurbanlık hayvanın bedelinin nakit veya kredi kartıyla tek çekim ya da vadeli olarak ödenebileceğini açıkladı. Ancak, kredi kartı borcunun zamanında ödenmesi gerektiğini, faizli işlemden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Vadeli alışverişte bankanın ilave ücret talep etmesi durumunda, kurban geçerli olsa da faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah işlenmiş olabileceğini belirtti.

Gebe hayvan kurban edilir mi?

Kurbanlık hayvanların gebe kalmalarının önlenmesi veya iğdiş edilmeleri, kurbanlık açısından ayıp sayılmadığı ve insanların yararına olduğu sürece sakınca taşımamaktadır. Ancak, mevcut gebeliklerin sonlandırılması dinen uygun görülmemektedir.

Kurban etinin paylaştırılması nasıl olmalı?

Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlar sadece bir kişi adına kurban edilebilirken, deve, sığır ve manda gibi büyükbaş hayvanlar yedi kişiye kadar ortak olarak kesilebilir. Her bir kişinin hissesi yedide birden az olmamalıdır. Küçükbaş hayvana birden fazla kişinin ortak olması veya büyükbaş hayvana yediden fazla kişinin ortak olması caiz değildir.

Kurban kesimi sırasında nelere dikkat edilmeli?

Kurbanın kesimi sırasında, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekmektedir. Kesim sırasında kanın akıp boşalmasını beklemeden hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruh olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılması ve derisinin yüzülmesi gibi işlemlere başlanmamalıdır.

Kesimsiz kurban bağışı makbul mü?

Kurban ibadeti, kesim işlemi gerçekleştirilmeden sadece bağış veya sadaka vermek suretiyle yerine getirilemez. Kesimsiz kurban bağışı adı altında yapılan bağışların dini bir dayanağı bulunmamaktadır.

Peygamber adına kurban kesimi

Diyanet İşleri Başkanlığı, insanların topluca Hz. Peygamber adına kurban kesmeleri uygulamasının dinimizde mevcut olmadığını açıkladı.

Kurban kanının alına sürülmesi doğru mu?

Kurban kanının alına veya başka eşyalara sürülmesi inancı yanlıştır. Bu tür uygulamaların dini bir dayanağı bulunmamaktadır.

Kadınlar kurban kesebilir mi?

Kadınların kurban kesemeyeceği anlayışı doğru değildir. Kesim becerisine sahip olan herkes, kadın veya erkek, kurban kesimini gerçekleştirebilir.

Kurban eti nasıl dağıtılmalı?

Kurban etlerinin mutlaka yedi fakire dağıtılması gerektiği şeklindeki anlayış doğru değildir. Kurban eti, ihtiyaç sahiplerine, akraba ve komşulara verildikten sonra geri kalan kısmı evde kullanılabilir.