Güncel

Lise tercihlerinde son gün: Tercih yapmayan öğrenciler açık liseye yönlendirilecek

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren lise tercih süreci yarın sona eriyor. Ortaokuldan mezun olan 1,2 milyon öğrenci için yarın saat 17:00'ye kadar tercih yapma süresi tanındı. Tercih yapmayan öğrenciler, otomatik olarak açık liseye yönlendirilecek. Lise tercih sonuçları ise 22 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak.

Abone Ol

Lise tercihlerinde son gün yarın. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tercih yapmayan veya tercihlerine yerleşemeyen öğrencilerin kayıtlarını il ve ilçe komisyonları aracılığıyla otomatik olarak yapacak. Bu öğrenciler, öncelikle açık liseye yönlendirilecek.

22 Temmuz'da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar açıklanacak

Heyecanla beklenen lise yerleştirme sonuçları 22 Temmuz Pazartesi günü duyurulacak. Aynı gün, okullardaki boş kontenjanlar da kamuoyuna açıklanacak. İlk nakil tercih başvuruları 22-26 Temmuz tarihleri arasında alınacak ve 29 Temmuz-2 Ağustos 2024 tarihleri arasında ikinci nakil dönemi gerçekleşecek.

LGS önceliği ve yerleştirme süreçleri

Öğrenciler, öncelikle Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına göre liselere yerleştirilecek. LGS ile bir okula yerleşemeyen öğrenciler, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar gibi diğer seçeneklere yönlendirilecek. Merkezi yerleştirme ile yerleşemeyen öğrenciler, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar için tercih yapma hakkına sahip olacak.

Nakil başvuru süreci nasıl işleyecek?

Hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, yerel ve merkezi yerleştirme ile pansiyonlu okullar için nakil başvurusu yapabilecek. LGS ile bir okula yerleşen öğrenciler, merkezi yerleştirme tercihi yaparak yeniden tercih edebilecek. Yeni tercihlerinde herhangi bir okula yerleşemeyen adayların kayıtları, daha önce yerleştirildikleri okullarda devam edecek.

Yerel yerleştirme başvuruları ve merkezi yerleştirme

Yerel yerleştirme ile bir okula yerleşen öğrenciler, merkezi yerleştirme için de başvuruda bulunabilecek. Merkezi yerleştirme ile yerleşemeyen öğrencilerin kayıtları, ilk yerleştikleri okulda kalacak. Öğrencilerin doğru tercih yapmaları ve süreci dikkatle takip etmeleri büyük önem taşıyor.