Ehliyet sınavında düzenekle kopya çeken aday polise yakalandı Ehliyet sınavında düzenekle kopya çeken aday polise yakalandı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah üyelerine ait çağrı cihazlarının patlaması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti, 2800 kişi yaralandı. Olayın hemen ardından İsrail İstihbarat Teşkilatı MOSSAD'ın patlamalarda parmağı olduğu iddiaları gündeme geldi.

14 Eylül'de gerçekleşen patlamalar, çağrı cihazlarının infilak etmesiyle başladı ve yaklaşık 30 dakika sürdü. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, çoğu yaralanmanın el ve karın bölgesinde olduğunu belirtti. Patlamaların ardından bölgeye sağlık ve güvenlik ekipleri sevk edildi.

İsrail'in MOSSAD'ının, Hizbullah'ın çağrı cihazlarının pillerine patlayıcı yerleştirdiği öne sürüldü. Sky News Arabia'nın haberine göre, MOSSAD cihazların pillerine PETN adlı güçlü bir patlayıcı madde yerleştirerek bataryaların sıcaklığını uzaktan artırarak patlamalara neden oldu.

Sosyal medyada patlayan cihazların markaları ve menşeleri üzerine çeşitli spekülasyonlar yapıldı. ABD menşeli Motorola ve Tayvan menşeli Apollo markalı cihazların patladığı iddiaları ortaya atıldı. Ancak, bu cihazların ne derece etkili olduğu ve patlamaların nasıl gerçekleştiği konusunda kesin bilgi bulunmuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, olayla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını ve olayın sorumlusuna dair bir değerlendirme yapmayacaklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, saldırının ABD ile ilişkilendirilmediğini belirtti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, patlamaların ardından yapılan durum değerlendirmesinde, "tüm alanlarda saldırı ve savunmada hazırlıklı olmayı" ele aldı. İç cephe komutanlığının güvenlik direktiflerinde herhangi bir değişiklik olmadığı ifade edildi.