Geçtiğimiz günlerde Mardin ve Diyarbakır arasında meydana gelen ve 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan anız yangınının çıkış sebebi yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıktı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından oluşturulan 'Hasar Tespit Komisyonu', yangının elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların ekinlerin üzerine düşmesiyle başladığını belirledi.

Yangının ardından, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, kapsamlı bir inceleme ve hasar tespiti yapmak amacıyla bir komisyon kurdu. Komisyon, İtfaiye Şube Müdürü Selahattin Zenger, İtfaiye Eğitim Amiri İhsan Gezer, itfaiye amirleri Hasan Uğurlu ve Seyfettin Salcı, Sağlık Daire Başkanlığı'ndan Veteriner Hekim Hasan Korkmaz ile Park Bahçeler Daire Başkanlığı'ndan Ziraat Mühendisi İlhan Başol’dan oluştu.

Komisyon, yangın bölgesinde üç gün süren detaylı incelemeler yaparak, yangının çıkış sebebine dair bir rapor hazırladı. Yapılan incelemeler sonucunda, yangının Köksalan Mahallesi'nde elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların ekinlerin üzerine düşmesi sonucu başladığı tespit edildi.

Olay yeri inceleme raporuna göre, yangın ihbarı 20 Haziran 2024 Perşembe günü saat 22.09'da itfaiyeye ulaştı. İtfaiye ekipleri, saat 22.10'da Çınar İtfaiye Amirliği'nden hareket ederek, 22.25'te yangın alanına ulaştı ve müdahaleye başladı. Yangına, Yenişehir, Kayapınar ve Bağlar itfaiye grupları, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'ndan toplam 28 araç ve 108 personel ile 280 ton su kullanılarak müdahale edildi.

Hazırlanan raporda, yangının sebep olduğu zarar detaylı bir şekilde açıklandı:

Fatih Altaylı: Fahrettin Koca İstifa Etti, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Gündemde Fatih Altaylı: Fahrettin Koca İstifa Etti, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Gündemde
  • Hayvan Kaybı: 302 keçi, 622 koyun öldü.
  • Tarım Alanları: 1627 dekar ekili alan, 10 dekar fıstık fidanı zarar gördü.
  • Tarım Ekipmanları ve Altyapı: 2 traktör, 19 sulama tesisi, 4 elektrik trafosu, 2 mibzer, 35 güneş paneli, 1 çapa makinesi, 1 pülverizatör, 2 gübre tankı zarar gördü.
  • Diğer Zararlar: 10 nar ağacı, 1 gübre dağıtıcı, 140 ton saman zarar gördü.
  • Ekstra Zararlar: Bağacık Mahallesi'nde 2 sulama tesisi ve 15 dekar badem fidanı, Yazçiçeği Mahallesi'nde ise 42 takım sulama sistemi yandı.