'Deprem ne zaman olur bilmiyoruz ama olacak'

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği'nin (İMİDER) Eyüpsultan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlediği "İstanbul'da Deprem ve Kentsel Dönüşüm" konulu panelde konuştu. Görür, bu bölgede kesinlikle bir deprem olacağını belirterek, "Bugün mü olur yarın mı bilmiyoruz ama 7,5'e varan deprem olacak" dedi.

'Kentleri depreme dirençli hale getirelim'

Deprem sayesinde yeryüzünde bir yaşam döngüsü oluştuğunu belirten Görür, dünya dışındaki ölü gezegenlerde deprem olmadığını söyledi. Türkiye'nin levha sınırlarında depremlerin devam edeceğini kaydeden Görür, yetkililerden ve halktan kentleri depreme dirençli hale getirmelerini talep etti. Görür, "Deprem ne zaman, nasıl olur bizim konumuz değil. Fayları tartışmak da konumuz değil. Bunları üniversiteler ve bilim insanları tartışsın. Bizim üzerinde durduğumuz nokta, bu ülkenin herhangi bir yerinde büyük bir deprem olabilir ve on binlerce insan ölebilir. Ölmemesi için kentlerimizi depreme dirençli yapalım. Bu o kadar da zor değil, dünyada bunun örnekleri var" ifadelerini kullandı.

'Mikro bölgeleme çalışmaları yapılmalı'

Topoğrafya ve jeoloji çalışmalarının deprem öncesi riskli bölgeleri tespit açısından önemine dikkat çeken Görür, mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti.

'İstanbul'u depreme hazırlayın'

İstanbul'da 22 Mayıs ve 5 Ağustos 1766 tarihlerinde meydana gelen depremleri hatırlatan Görür, "Bu fay sistemi her 250 yılda bir deprem üretiyor. 250 senede enerji birikiyor ve depremle rahatlıyor. 1766'nın üzerine 250 yıl koyduğunuzda 2016 yapıyor. Bu nedenle 'İstanbul'u depreme hazırlayın, Marmara Bölgesi'ne dikkat edin' diye uyarıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama

'Marmara'da 7,5 büyüklüğünde deprem olacak'

1999 depremi sonrası Marmara'da yapılan çalışmalar sonucunda kesinlikle bir depremin olacağını belirten Görür, "Sadece 1912 Şarköy depreminde kırılan kısımda bir şey olmayacak. Diğer kısımdaki fay hattı kırılırsa 7,5'e varan deprem olacak. O kesin ama biz zamanını bilmiyoruz. Bugün mü olur, yarın mı olur bilmiyoruz. Aynen Kahramanmaraş depremini söylediğimiz gibi" diye konuştu.

'Türkiye diz çöker'

Marmara Bölgesi'nin Türkiye ekonomisinin yüzde 60'ına yakınını sağladığını hatırlatan Görür, "Deprem olur da Marmara'da çarklar durursa bu bölge çöker, hatta Türkiye diz çöker. Ekonomik özgürlüğümüz de siyasi özgürlüğümüz de kalmaz" uyarısında bulundu.

Panelde önemli isimler de yer aldı

Prof. Dr. Naci Görür'ün yanı sıra panelde Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, İMİDER Başkanı İrfan Tutacak, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ve inşaat mühendisi Mahir Polat da yer aldı. Panelde, kentsel dönüşüm ve depreme karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı.