Güncel

Mehmet Şimşek: "Bu Programın Yükü Adil Şekilde Paylaşılacak"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Kur riskini azaltma ve borçlanmanın vadesini uzatma çabalarımızla uluslararası rezervlerde tarihi bir düzeltme sağladık. Bankalarla swap işlemlerini neredeyse tamamen sonlandırdık. Swap hariç net rezervlerimiz, eksi 61 milyar dolardan artı 18 milyar doların üzerine çıktı ve net rezervlerdeki toplam iyileşme 80 milyar dolar civarına ulaştı. Bu iyileşmeyi 11 yılda sağlayan bir süreci bir yılda tamamladık.

Kamu Kesimi Net Borçlanma (KKM) 60 milyar doların altına indi ve Temmuz ayında KKM'den çıkış hızlanacak.

"Türkiye'nin istikrar ve reform programıyla birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşandı. Son bir yılda risk priminde yaklaşık 450 puanlık bir daralma oldu ve benzer ülkelere göre önemli bir iyileşme sağlandı. Dış kaynağa erişimdeki sorunlar büyük ölçüde çözüldü ve Türkiye, makul maliyetlerle dış kaynağa erişimde büyük ilerleme kaydetti.

"Rezervlerdeki artışın büyük bir kısmı, vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin programa olan güveniyle dövizden TL'ye geçişten kaynaklanıyor. Bu geçişin üçte ikisinden fazlası bu güvene dayanıyor.

"Enflasyonda en zoru geride bıraktık. Güçlü ve tutarlı bir program uyguluyoruz. Para politikası, dezenflasyon sürecini şekillendirmekte gecikti ancak enflasyonun gelecek ay yüzde 60'a kadar düşmesini bekliyoruz. Yıl sonunda enflasyon için yüzde 42'ye kadar bir toleransımız bulunuyor."