Güncel

Mehmet Şimşek duyurdu: Borsa'ya ve kriptoya vergi yok, yalnızca işlem ücreti alınacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto para borsalarına ve Borsa İstanbul’a yönelik yeni işlem ücreti düzenlemesi hazırlığında.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi gelirlerini artırma hedefi doğrultusunda kripto para borsaları ve Borsa İstanbul’a yeni işlem vergisi getirileceğini açıkladı. Bakan Şimşek, "Hedefimiz vergide adalet ve etkinliği sağlamak. Vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmamak için çalışıyoruz. Kripto varlıklar ve hisse senetleri kazançlarına dayalı bir vergi öngörmüyoruz. Ancak çok sınırlı bir işlem vergisi gündemimizde," dedi.

Kripto para vergisi oranı belli oldu

Habertürk'ün haberine göre, kripto para yatırımlarından yüzde 0,04 (on binde 4) oranında vergi alınacak. Borsa İstanbul’daki hisse alımlarında ise bu oran yüzde 0,02 (on binde 2) olarak uygulanacak. Kripto para borsalarına gönderilen tutar üzerinden anında kesinti yapılacak. Örneğin, kripto para borsasına 100.000 TL gönderildiğinde, 40 TL kripto vergisi kesilecek ve borsadaki cüzdana 99.960 TL yatacak.

Borsa İstanbul'da işlem vergisi nasıl uygulanacak?

Borsa İstanbul’daki hisse alım satım işlemlerinde yüzde 0,02 oranında vergi kesintisi yapılacak. Bu kesinti işlem sırasında gerçekleşecek. Örneğin, 100.000 TL değerinde hisse alımında, 20 TL işlem ücreti vergisi alınacak.

Vergi uygulamasının detayları

Yeni vergi düzenlemesi, kripto para borsaları ve Borsa İstanbul’daki işlemlerden elde edilen gelirleri kapsamayacak. Vergilendirme sadece işlem ücreti üzerinden yapılacak ve bu düzenleme yürürlüğe girdikten sonraki işlemleri kapsayacak. Daha önce yapılan yatırımlar için vergi uygulanmayacak.