Güncel

Mehmet Şimşek'ten vatandaşa uyarı: 'Borsada oynuyorum' diyor, burası bir oyun alanı değil

Ankara’da Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı’nda Konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Önemli Açıklamalarda Bulundu.

Abone Ol

Ankara’da Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı’nda Konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Önemli Açıklamalarda Bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’da düzenlenen "Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı"nda finansal okuryazarlığın önemine değinerek, borsaya yönelik uyarılarda bulundu. Şimşek, vatandaşların borsayı bir oyun alanı gibi görmemesi gerektiğini vurguladı.

Finansal Okuryazarlık ve Enflasyon Hedefleri

Şimşek, finansal okuryazarlığın sadece bireyler için değil, aynı zamanda ekonominin sağlıklı işlemesi için de kritik önemde olduğunu belirtti. Eğitimin bir parçası olarak finansal okuryazarlığın önemine dikkat çeken Şimşek, SPK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında bu konuda iş birliği yapıldığını ifade etti.

Enflasyon hedeflerine de değinen Şimşek, aylık enflasyon rakamlarının hedeflerle örtüşmeye başladığını ve dezenflasyon programının başarılı bir şekilde uygulandığını söyledi. Şimşek, "Mayıs ayında yıllık enflasyonun zirveye ulaşacağını, yıl sonunda ise 30'lu rakamlara gerileyeceğini" belirtti.

Borsa ve Yatırım Uyarıları

Borsadaki yatırımcı sayısının dört kat arttığını belirten Şimşek, "Borsada oynuyorum" diyen vatandaşları uyardı:

"Burası oyun alanı değil, yatırım yapılan bir alan. Hisse senedi aldığınızda bir şirketi satın almış oluyorsunuz. Bu nedenle bilgiye ve analize dayalı değerlendirmeler üzerinden kararlar vermeliyiz."

Şimşek, yatırım işlerinin tüyolarla ve duyumlarla yapılacak işler olmadığını, bilgiye dayalı kararların önemini vurguladı. Yüksek getiri vaat eden yatırımların risklerinin de yüksek olduğunu belirten Şimşek, vatandaşları kolay para kazanma yollarının riskleri konusunda uyardı.

Dijital ve Sosyal Medya Okuryazarlığı

Finansal okuryazarlığın yanı sıra dijital, sağlık ve medya okuryazarlığının da önemine değinen Şimşek, sosyal medya okuryazarlığının manipülasyonların arttığı dönemde hayati olduğunu ifade etti.

SPK ve Sermaye Piyasaları

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) önemli çalışmalar yaptığını belirten Şimşek, SPK'nın sertifikalandırma ve eğitim boyutundaki çabalarını takdir etti. ABD'nin sermaye piyasalarının derinliği sayesinde ekonomik başarıya ulaştığını hatırlatan Şimşek, Türkiye'de de sermaye piyasalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.