Reuters’ın gerçekleştirdiği ankete göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini bu ayki toplantısında yüzde 50 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Anket, 17 ekonomistin neredeyse tamamının faiz oranının değişmeyeceğini öngördüğünü ortaya koyuyor. Yıl sonu için politika faizinin medyan tahmini ise yüzde 45 olarak belirlenmiş durumda.

Ekonomistler, ilk faiz indiriminin ne zaman gerçekleşeceğine dair farklı tahminlerde bulunuyorlar. Dört ekonomist, faiz indiriminin ekim ayında yapılacağını düşünürken, diğer dört ekonomist bu indirimin kasım ayında olacağını öngörüyor. İki ekonomist ise faiz indiriminin aralık ayında yapılacağını tahmin ediyor. Beş kurum ise ilk faiz indiriminin 2025 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmesini bekliyor.

Mahmud Abbas’tan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e Filistin’e Davet Mahmud Abbas’tan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e Filistin’e Davet

AA Finans’ın anketine katılan 13 ekonomist de faizin yüzde 50 seviyesinde kalacağını öngörüyor. Ancak, üç ay sonra faizin yüzde 48,10 seviyesine düşmesi bekleniyor. Bu oran, bir önceki ankette de yüzde 50 olarak tahmin edilmişti. 12 ay sonrası için faiz beklentisi ise yüzde 33,30 olarak belirlenmiş, önceki tahminde bu oran yüzde 34,57 olarak verilmişti.

TCMB, geçtiğimiz yıl haziran ayında Cumhurbaşkanı tarafından desteklenen sıkılaştırma politikaları doğrultusunda mart ayında faiz oranını toplamda 4.150 baz puan artırmıştı. TCMB, yüzde 50 oranındaki politika faiziyle sıkı para politikasını, enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sürdüreceğini ifade ediyor.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), mayıs ayında yıllık yüzde 75,45 ile zirve yaptıktan sonra temmuz ayında yüzde 61,78 seviyesine geriledi. TCMB, yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 38 olarak belirlerken, piyasa beklentisi bu oranın yüzde 42,2 seviyesinde kalacağı yönünde.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sıkı politika duruşunun faiz indirimi olmayacağı anlamına gelmediğini belirterek, faiz indirimi gerçekleşse bile sıkı duruşun korunacağını vurgulamıştı.