Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası , Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplarda (KKM) asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Bu karar ile birlikte, bankalar artık TL KKM hesaplarında politika faizinin altında faiz oranları sunabilecekler.


Önceden KKM hesaplarında asgari faiz oranı politika faizi olarak uygulanıyor ve politika faizi, şu an itibarıyla yüzde 30 seviyesinde bulunuyordu. Bu yeni karar ile bankalar, Türk lirası cinsinden KKM hesaplarına daha düşük faiz oranları sunma özgürlüğüne sahip olacaklar.

Bu kararın detayları ise şu şekilde;

Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplarda (KKM) asgari faiz oranı politika faizi olarak uygulanıyordu, ve politika faizi şu anda yüzde 30 seviyesinde bulunuyor.

KKM hesaplarında politika faizinin 300 baz puan üzerindeki azami faiz uygulaması daha önce mart ayında sona ermişti.

TCMB'nin yeni düzenlemesi ile kur korumalı hesapların TL mevduat olarak kabul edildiği komisyon uygulaması da sona erdi.

Bu düzenleme ile bankaların Türk lirası cinsinden KKM hesaplarına daha düşük faiz oranları sunmalarının önü açıldı.

Bankacılar, bu yeni kararın TL KKM faizlerini politika faizinin altında verebilme imkanı sağladığını belirtiyorlar.

TCMB, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı amaçlıyor ve KKM hesaplarının yıl sonuna kadar yatay bir seyir izleyeceğini öngörüyor.

Ekonomi yönetimi, KKM hesaplarından çıkışın zaman içinde gerçekleşeceğini açıklıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM büyüklüğü 15 Eylül itibarıyla 3,31 trilyon TL seviyesine geriledi. KKM, 15 Ağustos'ta 3,41 trilyon TL ile zirvesine ulaştıktan sonra bir ay içinde yaklaşık 100 milyar TL azaldı.

MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı MEB'den üniversite tercih sürecine rehberlik: Ebeveynlere özel kılavuz yayımlandı

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yerel ve uluslararası talebi artırmaya kararlı olduklarını belirtti.

Bu yeni karar, Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesapları etkileyerek bankaların bu hesaplarda sunacakları faiz oranlarını değiştirebilir.