“Suçtan kaynaklanan mal varlığının değerlerini aklama”, “resmi belgede sahtecilik” ve “nitelikli dolandırıcılık” yapmakla suçlanan ve bu sabah yapılan operasyonla gözaltına alınan sosyal medya fenomeni Neslihan Güngen (Neslim Güngen olarak bilinir) ve eşi İnanç Güngen ile beraberindeki 52 şüphelinin polisteki işlemleri sürerken, soruşturmaya ilişkin yeni ayrıntılara ulaşıldı.

Lise tercihlerinde son gün: Tercih yapmayan öğrenciler açık liseye yönlendirilecek Lise tercihlerinde son gün: Tercih yapmayan öğrenciler açık liseye yönlendirilecek

Operasyon Detayları

Bu sabah İstanbul merkezli 25 ilde düzenlenen operasyonda, Neslihan Güngen ve eşi İnanç Güngen de dahil 54 şüpheli yakalandı. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suçtan kaynaklanan mal varlığının değerlerini aklama”, “resmi belgede sahtecilik” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarına yönelik kapsamlı bir çalışma gerçekleştirildi.

Sahte Ustalık Sertifikaları

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından duyurulan ve 25 ilde 134 adrese gerçekleştirilen “Kuyu-8” operasyonu kapsamında gözaltına alınan Güngen çifti ile beraberindeki 52 şüphelinin polisteki sorgusu devam ediyor. Yapılan soruşturma kapsamında, şüphelilerin Ankara’da 2 bin liraya bastırdıkları sahte ustalık sertifikalarını, bayiliğe dayalı franchising türü imtiyaz hakkı elde eden şirketlere 20 bin liraya sattıkları iddia edildi.

Finansal İncelemeler

Yapılan incelemelerde, söz konusu bayilerin birçoğunun sisteme kayıtlı belgelerinin bulunmadığı ortaya çıktı. Şüphelilere ait şirketlerin hesaplarına bloke koyan MASAK’ın, şüphelilere ait şirketlerde ‘ticari faaliyet’ adı altında dolaşıma sokulan 1,5 milyar liralık finans ağını mercek altına aldığı ve soruşturmanın bu rapor doğrultusunda başlatıldığı anlaşıldı.

Ödeme Yöntemleri ve Sahte Ürünler

Emniyet ekiplerince yapılan çalışmalarda, herhangi bir niteliği bulunmayan yumak ipler ile marketten alınan sıradan nemlendirici kremlere kendilerine ait marka etiketi basarak “kolajen ip tedavisi” ya da “gençleştirme ip tedavisi” şeklinde pazarlama yapıldığı belirlendi. Ayrıca, bayilik anlaşması yapmak isteyen kişilerden isim hakkı adı altında yüksek miktarda para talebinde bulunulduğu ve bu ödemelerin banka kanalıyla değil, taşınır veya taşınmaz malların bedelsiz devri şeklinde gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Şirketler Arası Hesap Hareketleri

Neslihan Güngen ve eşi İnanç Güngen tarafından yönetilen şirketler arasında 1,5 milyar liralık hesap hareketi olduğu ve bunun MASAK tarafından yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkarıldığı anlaşıldı.

Nezarette Gözyaşları

“Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suçtan kaynaklanan mal varlığının değerlerini aklama”, “resmi belgede sahtecilik” ve “nitelikli dolandırıcılık” yapmakla suçlanan şüpheli Neslihan Güngen’in ifadesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki nezarethaneye girince ağladığı için henüz alınamadı.