Güncel

Ölüleri Muayene Etmiş Gibi Gösteren Doktora Soruşturma

Konya'nın Karatay ilçesinde görev yapan Mustafa Ö. isimli doktor hakkında, poliklinik kayıtlarında kısa zaman aralıklarında çok fazla hasta kaydı yapması ve aynı soyisimli kişileri art arda kaydetmesi üzerine soruşturma başlatıldı.

Abone Ol

Konya'nın Karatay ilçesinde görev yapan Mustafa Ö. isimli doktor hakkında, poliklinik kayıtlarında kısa zaman aralıklarında çok fazla hasta kaydı yapması ve aynı soyisimli kişileri art arda kaydetmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Soruşturma, polikliniğin obezite izlem listesinde, geçen yıl ölen bir kadının ölümünden sonra 15, bir başka kişinin ise 9 kez kayıt açıldığı tespit edilmesi üzerine derinleştirildi. Doktorun bu sayede haksız kazanç elde etmeyi planladığı ifade edilen soruşturma dosyası, adli ve idari soruşturma başlatılması için Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Karatay İlçe Sağlık Müdürlüğü, İsmil Aile Sağlığı Merkezi'nde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Mustafa Ö. ve hemşire Süreyya P.'nin bulunduğu poliklinikte, 2023'ün mayıs, haziran ve eylül aylarındaki kayıtlarında kısa zaman aralıklarında çok sayıda hasta kaydı yapıldığı ve aynı soyisimli kişilerin fazlaca kaydedildiği iddiasıyla soruşturma başlattı.

Soruşturma sırasında, obezite izlem listesinde bulunan ve Mayıs 2023'te ölen Emine Dudu Samancı'ya ölümünden sonra 15 kez, Haziran 2023'te ölen Ismihan Serttaş'a ise 9 kez muayene işlemi yapıldığı belirlendi. Samancı'ya yapılan 15 işlemden 14'ünde tanı ve reçete olmadığı, 1 kaydında da tanısı olup reçetesi olmadığı tespit edildi. Serttaş'ın ise 9 işlemden 8'inde tanı ve reçete olmadığı, 1 işlemde ise tanısı olup reçetesi olmayan işlem olduğu belirlendi.

Soruşturma aşamasında ifadesine başvurulan ebe Deniz Z., "Şubat ayı ortalarında hemşire Süreyya P.'nin odasında otururken Dr. Mustafa Ö. odaya girdi. 'Süreyya benim bu ay muayene ortalamam düşük, bu yüzden izlem giriyorum. Sen de gir' dedi. Süreyya bu durumdan rahatsız oldu." şeklinde ifade verdi.

Karatay Sağlık Müdürlüğü'nden inceleme için şubat ayının son 15 gününe ait yapılan tüm işlemlerin kaydı ve telefon numaralarının istenmesiyle Dr. Mustafa Ö.'nün paniklediği ve Süreyya'ya çıkardığı listedeki insanları arayıp aile sağlığı merkezine boy-kilo ölçümü için çağırdıkları, gelemeyecek olanların listelerinin yapılıp telefonla aranarak ilçe sağlık müdürlüğünden aranırlarsa "Evet biz aile sağlığı merkezine gittik. Boyumuzu kilomuzu ölçtürdük" denmesi gerektiğini duyduğunu belirtti.

Dr. Mustafa Ö. ise savunmasında, "İl ve ilçe sağlık müdürlüğü yetkilileri benden kaynaklı olmayan şahsi husumetlerini mevzuata saklanarak gerçekleştiriyorlar. Sistematik olarak mobbinge maruz kalıyorum." dedi. Ayrıca, "Sistem sürekli hata veriyordu. Ölü insanları yaşıyor gibi önüme getiriyordu. Ölü insanların kimlik numarası girildiğinde her türlü muayene ve izleme izin veriyordu." diyerek kendini savundu.

Soruşturma sonucunda müfettişlerin tuttuğu tutanaklarda şu görüşlere yer verildi:

"Dr. Mustafa Ö., aile hekimliği ödemesinden faydalanmak için hasta sayısını artırma amacıyla bazı vatandaşları görmeden farazi rakamlarla obezite izlemi girişi yapmıştır. Ölü insanlar üzerinden veri girişi yapılması başlı başına vatandaşı görmeden işlem yapıldığı konusunda yeterlidir. Bunun sorumluluğunu da birim hemşiresinin üzerine bırakma gayretindedir."

Soruşturma dosyası, Dr. Mustafa Ö. ve hemşire Süreyya P. hakkında idari soruşturma açılması için Konya Valiliği'ne, adli soruşturma için de Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.