Güncel

ÖSYM Başkanı Ersoy'dan 'YKS'de gürültü uyarısı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) yapılacağı okulların çevresinde gürültü yapılmaması konusunda toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu.

Abone Ol

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) yapılacağı okulların çevresinde gürültü yapılmaması konusunda toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu. İletişim Platformunca düzenlenen "İletişim Buluşmaları" programında basın mensuplarıyla bir araya gelen Ersoy, YKS sürecine dair önemli bilgiler verdi ve sınav güvenliğine ilişkin detaylar paylaştı.

YKS 2024 Detayları

  • Temel Yeterlilik Testi (TYT): 8 Haziran Cumartesi 10.15'te, 3 milyon 120 bin 878 aday.
  • Alan Yeterlilik Testleri (AYT): 9 Haziran Pazar 10.15'te, 2 milyon 19 bin 709 aday.
  • Yabancı Dil Testi (YDT): 9 Haziran Pazar 15.45'te, 233 bin 389 aday.

Engelli Adaylar İçin Düzenlemeler

Engelli adaylara yönelik yapılan düzenlemeler kapsamında:

  • TYT'ye 12 bin 848, AYT'ye 8 bin 334, YDT'ye ise 1032 engelli aday katılacak.
  • Ek süre hakkı olmayan okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara 30 dakika ek süre verildi.

Sınav Güvenliği

Ersoy, sınav güvenlik önlemleri hakkında detaylı bilgi vererek, soru kitapçıklarının Faraday kafesi ile korunduğunu, sinyal karıştırıcı jammer sistemleriyle güvenliğinin sağlandığını ve soru kitapçıklarının basım sürecinin 40 gün boyunca dış dünyadan izole edilmiş bir ortamda gerçekleştirildiğini belirtti. Sınav evraklarının nakil araçları elektromekanik kilitlerle korundu ve sınav sabahı Ankara'dan açıldı.

Gürültü Uyarısı

Ersoy, sınavın yapılacağı okulların çevresinde gürültü yapılmaması gerektiğini vurguladı ve bu konuda toplumsal hassasiyetin önemine dikkat çekti. İlgili kurumlarla yapılan toplantılar ve alınan önlemler sayesinde, sınav binalarının etrafında herhangi bir çalışma veya etkinlik yapılmaması, inşaat ve yol çalışmalarının durdurulması gibi tedbirler alındı.

Trafik ve Toplu Ulaşım

Trafik akışının emniyetli şekilde sağlanması ve toplu ulaşım imkanlarının artırılması gerektiğini belirten Ersoy, valilikler, belediyeler, milli eğitim müdürlükleri ve emniyet müdürlükleri ile koordinasyon halinde çalışıldığını söyledi. Adayların sınava stressiz, gürültüsüz ve trafiksiz bir ortamda girebilmeleri için gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti.

Fenerbahçe Olağan Seçimli Genel Kurulu

YKS ile aynı tarihe denk gelen Fenerbahçe Kulübü Olağan Seçimli Genel Kurulu hakkında da bilgi veren Ersoy, Kadıköy'de 49 okulda sınav yapılacağını ve genel kurulun yapılacağı yere yakın 3 okul bulunduğunu belirtti. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ile görüşülerek gerekli tedbirlerin alınacağını ve üyelere hatırlatmalar yapılacağını söyledi.

Sporcular İçin Zagreb'de YKS

Ersoy, 18 Yaş Altı Milli Futbol Takımı oyuncuları için Zagreb'de YKS düzenleyeceklerini belirterek, federasyonun teklifi üzerine milli bir mesele olduğu için bu kararı aldıklarını ve Hırvatistan'da sınav yapacaklarını söyledi.