Güncel

Otomobil fiyatlarında büyük indirim: Piyasalar 7 Temmuz'u bekliyor

Türkiye’de 7 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek olan Avrupa Birliği'nin GSR2 (Genel Güvenlik Düzenlemeleri) güncellemesi, otomobil piyasasında büyük bir hareketlilik yarattı. Bu düzenlemeyle, araçların daha güvenli ve standart donanımlarında bu güvenlik paketlerinin eklenmesi zorunlu hale geliyor. Bu nedenle, satıcılar eldeki mevcut stoklarını eritmek için çeşitli kampanyalar başlattı.

Abone Ol

Stokları eritmek için kampanya yarışı

GSR2 standartlarına uyum sağlamayan stoklarını eritmek isteyen satıcılar, ceza ödememek için kampanyalar düzenleyerek araç fiyatlarında ortalama %20 indirim yaptı. GSR2'ye uygun olmayan araçları satmak isteyen üretici ve distribütörler, 7 Temmuz'dan sonra bu araçlar için araç başına vergisiz fiyat üzerinden %1 ceza ödeyecekler. Geçen yıldan tescilli %10’a kadar stok yapabilen firmalar ise mevcut stoklarını eritmek için yoğun bir çaba sarf ediyor.

AB’den ithal araçlarda durum ne?

Avrupa Birliği’nden ithal edilen birçok otomobil markası GSR2 standartlarına uyum sağlarken, bazı eski modellerde bu uyum sorunu yaşanıyor. Minimum stok bulunduran markalar, elde kalan araçları eritemezse ceza ödemek zorunda kalacaklar. GSR2 düzenlemesiyle normal talebe ek olarak indirim fırsatından yararlanmak isteyen tüketiciler, haziran ayında bayram dönemine rağmen 100 bin adetlik bir pazarın oluşabileceğini öngörüyor.

Ek ÖTV ve satış yarışı

Geçtiğimiz haftalarda Çin menşeli motorlara uygulanacak ve 8 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan %40 ek ÖTV'nin de etkisiyle, haziran ayında sıfır otomobil satışlarında hareketlilik bekleniyor.

GSR2 kapsamında zorunlu olan güvenlik özellikleri

  • Akıllı hız yardımı
  • Şerit takip asistanı
  • Alkol kilidi hazırlığı
  • Kaza veri kaydedici
  • Kör nokta belirleme sistemi
  • Yaya koruma ön cam sistemi
  • Acil durum fren asistanı
  • Yorgunluk algılama sistemi

İkinci el otomobil piyasasında durgunluk

Sıfır araç piyasasındaki hareketlilik, ikinci el otomobil pazarına yansımadı. İkinci el satıcıları, fiyatlarda indirim yapmasına rağmen çarpık ekspertiz sistemi ve güven eksikliği nedeniyle satış yapamıyor. İkinci el ile sıfır araçlar arasındaki fiyat farkının daralması ve yüksek taşıt kredisi faizleri de satışları engelliyor. Galericiler ise çözümü senet yaparak buluyor; bankalardan daha yüksek faizli senet imkanı sunarak araç satmaya çalışıyorlar.