Güncel

Otomobil Üreticisi İş İlanı Yayınladı! Türkiye’de Binlerce Kişiye İstihdam Sağlayacak

Çinli BYD firması, Türkiye'de 1 milyar dolarlık elektrikli araç üretim tesisi ve AR-GE merkezi kurma planları doğrultusunda Manisa'da yatırım yapmaya hazırlanırken, diğer Çinli markalar da Türkiye'deki yatırımlarını sürdürmektedir

Abone Ol

Temmuz ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması arasında Türkiye’de yatırım yapma konusunda bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre, BYD’nin Manisa’da yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yaparak yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve hibrit otomobil üretim tesisi ile bir AR-GE merkezi kurması planlanıyor. Tesisin 2026 yılı sonuna kadar üretime başlaması ve 5 bin kişilik istihdam yaratması bekleniyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde uluslararası basında Çin’in elektrikli araç üreticilerine yönelik “teknolojilerinin ülke içinde kalması gerektiği” yönündeki çağrıları, bu ülkenin Türkiye’ye yaptığı yatırımların geleceği konusunda soru işaretleri oluşturdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ise BYD ve Chery ile Türkiye’de yürütülen fabrika yatırımı görüşmelerinde herhangi bir sorun beklemediklerini belirtti. Türkiye ve Avrupa’da ses getiren bu yatırım planlarının sorunsuz bir şekilde devam ettiği açıklandı.

Bu süreçte BYD, Türkiye’de İstanbul ve Manisa için iş ilanları da vermeye başladı. LinkedIn üzerinden yapılan duyurulara göre, Manisa’da işe alım uzmanı, insan kaynakları yöneticisi, iş sağlığı ve güvenliği mühendisi ve bordro uzmanı gibi pozisyonlar için personel arayışı sürüyor. İstanbul’da ise yedek parça stok kontrol uzmanı, mali kontrol ve raporlama uzmanı gibi çeşitli pozisyonlar için ilanlar yayınlandı.

BYD’nin Türkiye’deki yatırımı, Türk otomotiv sektörü için yeni bir dönemi başlatırken, diğer sektörlerden markalar için de teşvik edici bir örnek oluşturması bekleniyor. Çinli benzinli ve hibrit araçlara uygulanan ilave gümrük vergisi sonrası, birçok Çin markası Türkiye’yi Avrupa’ya açılan bir kapı olarak görerek yatırım planlarını açıklamaya başladı.

BYD'nin ardından, Türkiye’de yatırıma en yakın adaylardan biri Chery olarak öne çıkıyor. Chery’nin uzun süredir Türkiye’de yatırım için fizibilite çalışmaları yaptığı ve titizlikle detayları incelediği biliniyor. Ayrıca, Skywell, MG ve DFSK gibi markalar da Türkiye’de yatırım çalışmalarına devam ediyor. Bunun yanı sıra, dünyanın en büyük lityum pil üreticilerinden biri olan Çinli Ganfeng Lithium, Türkiye’de 500 milyon dolarlık bir yatırım için Yiğit Akü ile anlaşma sağlamış durumda.